В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Експерт: ДДС в сектора на растениевъдството трябва да се намали до 9%

Татяна Бояджиева, председател на Асоциация на производителите на декоративни растения в България. В развитие, 23.06.2020

13:49 | 23 юни 2020
Обновен: 19:46 | 23 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

За разлика от другите страни в Европейския съюз ДДС в сектора на растениевъдството остава висок. Поставени сме в различна конкурентна среда. Ето защо ще работим за намаляване на ДДС в сектора до 9%, колкото е в Гърция. Това каза Татяна Бояджиева, председател на Асоциация на производителите на декоративни растения в България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Секторът на цветята и живите растения е един от най-силно засегнатите от коронакризата, като претърпя огромни финансови загуби и все още не може да се възстанови. Общо в ЕС загубите се оценяват на над 4 млрд. евро". 

Бояджиева обясни, че ситуацията е много стресова, защото пролетният сезон е пиков за тяхната продукция.

"Ние произвеждаме основно за пролетта – за Цветница и Великден, а точно тогава бяха в сила ограничителните мерки срещу коронавируса. Това се отрази много зле на бизнеса ни и растения, които произведохме за този период, трябваше да бъдат изхвърлени и унищожени. Загубите трудно могат да се възстановят". 

Тя коментира, че в сектора на декоративните растения у нас загубите са вероятно за над 2 млн. лева. "Ако се добавят загубите в цветарския сектор, вероятно те ще са за над 10 млн. лева", допълни гостът.

"За съжаление, трябва да се очакват фалити, тъй като няма мерки в подкрепа на сектора. Оставени сме сами да се справяме със ситуацията".

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "В развитие" вижте тук.