Бюджетната комисия одобри намаляването на ДДС за детските стоки до 9%

Книжните изделия също ще се ползват от по-ниската ставка

20:23 | 4 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента. Снимка: БГНЕС
Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента. Снимка: БГНЕС

ДДС за бебешките храни и санитарни материали ще бъде 9%, реши на второ четене бюджетната комисия в парламента, съобщава БНР. Това е предложение на ДПС, което е в добавка на намалената ставка за ресторантьорите и кетъринг услугите.

Книжните изделия също ще се ползват от по-ниската ставка.

На заседанието присъства председателят на комисията Менда Стоянова, която е против диференцирането на ставката. Тя даде подкрепа единствено за детските стоки.

По нейно предложение виното, бирата и алкохолът, сервирани в ресторантите и предоставяни като част от кетъринг услуга, остават с налог от 20%.

Емил Коларов от Асоциацията на заведенията заяви, че това ще е допълнителен удар върху увеселителните заведения и дискотеките.

„Де факто в момента разделяме бранша на две, защото сега ставаме хотелите на 9%, ресторантите на 9%, барчетата и питейните заведения – на 20%“, каза той.

Според ресторантьорите по този начин не е спазена уговорката с премиера Борисов да се помогне на бранша, който е сред най-сериозно засегнатите от коронавирусната епидемия.

„Винаги, когато се тръгне на диференцирана ставка по ДДС, започват разправиите и те тепърва ще предстоят. Не виждам причина акцизни стоки, каквито са високоалкохолните напитки, бирата и виното да бъдат с намалена данъчна ставка. По-добре да им махнем акциза при това положение“, отговори Стоянова.

Диференцираната ставка ще действа до края на следващата година.

За да влязат в сила текстовете, те трябва да бъдат одобрени и от депутатите в пленарна зала.