ДДС за храна в ресторанта - 9%, за вкъщи - 20%

Кетъринг усугите ще са с по-ниска ставка само при наличието на екстри като подреждане, оборудване и сервиране

14:50 | 24 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: pixabay
Снимка: pixabay

Продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина, както и доставките до вкъщи, остават на досегашния режим на облагане с ДДС в размер на 20%. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП), предава Investor.bg.

Данъчните припомнят, че от 1 юли започва да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Ставката от 9% е временна и ще е в сила до 31 декември 2021 г.

От промяната на Закона за ДДС ще се възползват вече не само хотелиерите, а и издателите и разпространителите на книги и учебници, в това число на електронни издания. Измененията обхващат също и търговците на детски продукти  – храни за бебета и малки деца, пелени и подобни хигиенни артикули, които са изчерпателно изброени в новия Закон за ДДС.

Данъчната ставка е намалена и за предоставящите ресторантьорски и кетъринг услуги, които предлагат храна и съответно обслужване за консумация на място. Бирата, виното и спиртните напитки, които те продават, остават на досегашния данъчен режим и се облагат със ставка от 20%.

Зоните за хранене в търговските центрове също ще са с намалено ДДС, като условие за това е да не става въпрос за поръчка на храна, опакована за вкъщи. При кетъринга, когато доставката на храна на място е придружена от други услуги, като подреждане, доставка на оборудване (маси, столове и др.) и сервиране, ставката е 9%. Ако е без описаните „екстри“, се прилага стандартната ставка от 20%.

Bloombergtv.bg припомня, че на 9 юни депутатите приеха окончателно намалението на ставката по ДДС на 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги, за хотелите, за книгите, както и за детски храни и памперси.

Още по темата прочетете в Investor.bg.