Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Войнов: Намаленото ДДС в ресторантьорството е "бомба със закъснител"

Юлиан Войнов, икономист, Светът е бизнес, 25.06.2020

21:03 | 24 юни 2020
Обновен: 21:08 | 24 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Помощта за ресторантьорите не трябваше да минава през данъчната система. Това отвори "Кутията на Пандора" и е "бомба със закъснител" за следващото правителство, заяви икономистът Юлиан Войнов в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По неговите думи в момента няма правилник и не е ясно как ще се случва облагането конкретно в бранша, тъй като там трябва да се вземат много фактори под внимание.

Намалената ставка на данък добавена стойност от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени започва да се прилага от 1 юли. Ставката от 9% е временна и ще е в сила до 31 декември 2021 г.Финансовият министър Владислав Горанов не веднъж заяви, че не е привърженик на диференцираните ставки и именно от неговото ведомство изпратиха до Народното събрание оценката им за по-малкото приходи в хазната.

"В сектора се работи с огромен брой стоки и не е ясно как ще се отчитат входящите и как ще се облагат изходящите ", каза гостът.

Според Юлиан Войнов с тази намалена ставка се отварят възможности за злоупотреби.

"Ако се прилага законът така, както е приет, щетата според изчисленията на Министерството на финансите ще възлиза на 150 млн. лв., което е преодолимо", обясни икономистът. По думите му обаче лошото е, че това се случва точно в кризисна ситуация, ще отнеме ресурс и ще създаде проблеми на данъчната администрация.

По темата за евентуална смяната на данъчна система от пропорционално в прогресивно подоходно облагане икономистът смята, че това ще натовари най-много секторите с най-висока добавена стойност.

„С подобна промяна държавният бюджет ще отчете преки загуби в приходите си от около 1 млрд. лева", заяви Войнов. 

"Българската данъчна система не предполага основните постъпления от данъчни приходи в бюджета да бъдат от преки, а от косвени данъци".

По думите на Войнов ниските данъци върху доходите и печалбата са основната причина немалко фирми и инвеститори да дойдат у нас, и то в аутсорсинг и IT клъстера.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.