САЩ приеха законопроект за санкции срещу Китай заради уйгурите

Преди това държавният секретар Майк Помпео обяви, че САЩ вече не зачитат специалната автономия на Хонконг

09:57 | 28 май 2020
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Американският конгрес гласува пакет от санкции срещу китайски правителствени ръководители и сътрудници. Причината е свързана с масовите арести на уйгури в северозападния автономен регион Синдзян. Републиканци и демократи подкрепиха решението, пише Die Zeit.

След единодушното одобрение от Сената Камарата на представителите също подкрепи проекта с 413 гласа „за“ и само един глас „против“ в сряда вечерта. Американският президент Доналд Тръмп трябва да подпише закона, за да влезе в сила. Но той все още не е коментирал дали иска да го направи, или ще наложи вето.

Според информация от различни правозащитни организации повече от 1 милион уйгури и други китайски мюсюлмани са неправомерно задържани в превъзпитателни лагери. Там те са били принуждавани да се откажат от своята религия, култура и език. Китай аргументира действията си като форма на превенция на терористична дейност.

Председателят на Камарата на представителите, демократът Нанси Пелоси, заяви: „Варварските действия на Пекин срещу уйгурския народ са позорни за колективната съвест на света“. С двустранното мнозинство в полза на законопроекта Конгресът на САЩ предприе мярката, за да се противопостави на нарушенията на правата на уйгурите от страна на Пекин", допълни тя.

Решението настъпва часове, след като държавният секретар Майк Помпео обяви, че САЩ вече не зачитат специалната автономия на Хонконг.