Twitter ядоса Тръмп заради поставяне на икона за проверка на фактите към негов туит

Това е първият път, когато Twitter предприема действия срещу постове на Тръмп за заблуждаване

08:47 | 27 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Twitter за първи път добави предупредителена икона за проверка на фактите към туит на Доналд Тръмп, което не се прие добре от американския президент, съобщава Bloomberg.

След години на критики, че социалната мрежа позволява на президента да разпространява дезинформация, във вторник туитове на Тръмп за фалшификации при гласуване по обикновена поща, приканваха потребителите да се за информират за фактите, свързани с гласуването по пощата. Информацията опровергаваше Тръмп.

Това е първият път, когато Twitter предприема действия срещу постове на Тръмп за заблуждаване, а президентът реагира малко след това, като написа туит, че компанията се намесва в изборите през 2020 г. 

 „Twitter напълно задушава свободата на словото и аз като президент няма да позволя това да се случи!“, написа Тръмп.

Иконите са част от политиката на Twitter, разширена по-рано този месец, когато започна да маркира дезинформация, свързана с Covid-19. Публикуването на дезинформация не е в противоречие с правилата на компанията, но Twitter добавя връзки, предоставящи повече информация към туитовете.

„Тръмп неправилно твърди, че бюлетините за изпращане по пощата ще доведат до „фалшиви избори “, пише в текста на Twitter. „Въпреки това проверяващите факти твърдят, че няма доказателства, че бюлетините за изпращане по пощата са свързани с измами с избиратели.“

Twitter потвърди, че е добавил връзките за проверка на фактите към туитовете на Тръмп.