Коронавирусът е стрес тест, на който много световни лидери се провалят

Ако някой лидер има слабости, то новият коронавирус ще ги извади на показ

12:01 | 22 май 2020
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Ако някой лидер има слабости, то новият коронавирус ще ги извади на показ. Рано е да се оценят държавите на база на цялостния им отговор на пандемията, тъй като заради жизнения цикъл на здравната криза това може да отнеме години. И все пак е ясно, че някои се подготвиха и действаха в критичния ранен стадий на епидемията, а други не реагираха веднага, пише Bloomberg в свой анализ.

В Китай новият вирус разкри склонността към потайнственост на местните власти и на президента Си Дзинпин. Подходът на британския премиер Борис Джонсън му загуби не само ценно време, но доведе и до неговото заразяване с коронавирус. В САЩ хаотичният стил на управление на президента Доналд Тръмп изглежда попречи на бързата и координирана реакция на федерално ниво.

„От векове се води дебат дали решенията на лидерите имат значение за историята, като първите няколко месеца на 2020 г. категорично доказват, че това е така“, коментира Франсоа Хайсбург, бивш служител на френските министерства на външните работи и отбраната, а сега съветник на Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

Към момента в резултат на заразяване с коронавирус са починали над 330 хил. души, глобалните вериги за доставки са разрушени, а милиони работни места са унищожени. Оценка на Bloomberg Economics, базирана на оптимистични сценарии за възстановяване, предвижда пандемията да заличи 6 трилиона долара от глобалната икономика.

Голяма част от политическите ефекти от допуснатите грешки обаче не се виждат в момента, а напротив популярността на лидерите нараства – модел познат по време на война. Но този защитен ефект започва да изчезва.

В сряда лидерът на опозиционната партия на Обединеното кралство Киър Стармър нападна Джонсън в парламента, защото е закъснял да защити домовете за социални грижи от Covid-19, закъснял е да разшири тестването и сега закъснява с въвеждането на политики за проследяване и изолация, които помогнаха на Германия и Южна Корея да контролират пандемията.

Контрастът между ранните усилия на Джонсън за борба с вируса и тези на Германия, водени от канцлера Ангела Меркел, е забележителен. Вирусът беше открит и в двете страни в края на януари, но до началото на март - време, когато Джонсън все още правеше шоу, ръкувайки се с тълпи от хора, Германия се зае спешно да подсигури предпазно оборудване и разработваше тестове за масово производство. Броят на смъртните случаи на Covid-19 на милион жители вече е четири пъти по-голям във Великобритания, отколкото в Германия.

Отвъд Атлантическия океан кризата засили склонността на президента да отхвърля науката, да политизира и най-техническите въпроси и институции и да избегне международното сътрудничество. Тръмп често отклонява вниманието към други въпроси с до 126 туита на ден.

Не е ясно дали избирателите ще видят произтичащия хаос като провал от страна на Тръмп, когато решат дали да го преизбират на 3 ноември. В последното проучване на университета Quinnipiac, публикувано в сряда, 50% от регистрираните избиратели заявяват, че подкрепят предложената номинация на демократите Джо Байдън срещу 39% за Тръмп.

Отговорът на Китай разкри две основни слабости на Си Дзинпин и еднопартийната система, която той ръководи, смята Уили Лам, помощник професор в Центъра за изследвания на Китай в Китайския университет в Хонконг. Първата е липса на прозрачност - от длъжностните лица на по-ниско ниво, които не желаят да предават лоши новини нагоре по веригата от страх да не навредят на кариерата си, до Си и други партийни лидери, решени да обявят само успехи.

В Индия министър-председателят Нарендра Моди запазва силната подкрепа на населението досега, дори когато икономическите трудности от 50-дневното блокиране на нацията започнаха да се усещат.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро, продължава да отрича сериозността на вируса, докато броят на заразените в страната нараства бързо.

Лидерството е само един от факторите, който може да обясни огромните разлики във въздействието, което Covid-19 има в различните страни. Но, разбира се, има и други фактори като скорошен опит с подобни епидемии - причина страните в Азия и Австралия да са склонни да бъдат по-сигурни в своите отговори. Други фактори включват възрастова демография, гъстота на населението, капацитет на здравната система и култура.

Все пак лидерството има значение. В Русия репутацията на президента Владимир Путин в управлението на кризи се руши и то не непременно поради Covid-19. Гневът в страната нараства заради щетите за икономиката, като прогнозата е за свиване с 5,5% през тази година. Тъй като правителственият бюджет вече страда от ниските петролни приходи, влошени от ценовата война на Русия със Саудитска Арабия, и санкциите, наложени след анексията на Крим през 2014 г., Путин не е в състояние или не желае да освободи достатъчно средства, за да спре икономическия удар.

Неотдавнашно проучване на независимата агенция Levada показа подкрепа за Путин от 59% , което е спад от 63% месец по-рано, като това е най-ниската му оценка от 2000 г.