Удължаването на извънредното положение надигна вълна от политическо напрежение в Испания

В повод за пререкания се провърнаха промените в закона за труда от 2012 г.

20:45 | 21 май 2020
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Управляващата коалиция в Испания поведе спор в четвъртък, след като премиерът Педро Санчес призова за подкрепа от страна на малка националистическа партия за двуседмично удължаване на извънредното положение в страната, съобщава Bloomberg.

Напрежението започна в сряда вечер, след като парламентът одобри искането на Санчес. Следвайки вота, "ЕХ Билду" - лява националистическа група, заяви, че се е съгласила да се въздържи от гласуване в замяна на обещание от Социалистическата партия на Санчес да отмени реформите по отношение на пазара на труда.

В полунощ Социалистическата партия отрече изявлението на "ЕХ Билду", като заяви, че споразумението е само за преразглеждане на регулациите. Законът, който разхлаби правилата на трудовия пазар, улеснявайки наемането и уволняването на служители, беше приет през 2012 г. по време на икономическата криза.

Напрежението нарасна в четвъртък сутринта, след като вицепремиерът Пабло Иглесиас, ръководител на “Подемос” - малкият партньор в управляващата коалиция, заяви, че споразумението с "ЕХ Билду" наистина е за промяна на закона.

Това не е първият път, в който законът за труда поражда напрежение между социалистите и “Подемос”. Проблемът беше обсъждан още когато двете партии преговаряха за формирането на правителство в началото на годината, като от “Подемос” настояваха промените да бъдат отменени.

Подкрепата към Санчес се стопява на фона на мерките за овладяване на коронавирусната пандемия. Несъгласието в управляващата коалиция заплашва да отчужди други възможни партньори.