Испания се насочва към рецесия

Правителството в Мадрид прогнозира БВП на страната да се свие с 9,2% през тази година

17:48 | 20 май 2020
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

„Hola libertad“ ("Здравей, свобода“) е мотото в Испания от началото на май. Мерките, свързани с извънредното положение заради коронавируса постепенно се облекчават, хората могат да излизат навън отново. Испания е една от страните, които са най-засегнати от коронавируса. Страната се насочва към нова тежка рецесия след кратък период на възстановяване, пише изданието Boerse-online.

Стриктните ограничения в борбата с пандемията успяха да намалят смъртността от 1000 на 244 починали души на ден от началото на април. Патогенът причини и икономическа катастрофа.

"Пандемията рязко сложи край на положителния цикъл на растеж, който започна през 2014 г.", казва испанският министър на икономиката Надя Калвиньо. Правителството в Мадрид прогнозира БВП на страната да се свие с 9,2% през тази година. Но до 2021 г. ще има възстановяване, като прогнозите за тогава са БВП да нарасне с 6,8%.

Затрудненото положение и публично остро критикуваното управление при кризи доведоха до значителни борсови сривове. Водещият индекс IBEX 35 се понижи с повече от една пета през март и почти не търпи възстановяване от тогава.

Премиерът Педро Санчес залага на своя четирифазен план, с който страната трябва да се върне към нормалното си състояние. Докато в момента се отварят магазини и ресторанти, правителството се подготвя за подновяване и на дейността на хотелите през лятото. Положителното е, страната се счита за втората най-популярна туристическа дестинация в света. Туризмът генерира 12% от БВП на Испания.

За момента обаче всякакви планове за Испания през лятото на 2020 г. за международните туристи все още не са сигурни. Дори на испанците все още е забранено да пътуват до други области в своята страна. Освен това от 15 май чуждестранните посетители трябва да бъдат поставени под карантина за две седмици. Мярката се прилага до приключване на извънредното положение.

Междувременно, в понеделник испанското правителство обяви, че ще предложи 14-дневно удължаване на извънредното положение в страната, което изтича на 23-ти май. Искането за удължаване ще бъде представено пред парламента в сряда.