Как коронавирусът застрашава управлението на Педро Санчес?

Испанският премиер е имал три цели при встъпването си в длъжност, но пандемията спъва развитието им

16:28 | 18 май 2020
Обновен: 20:37 | 6 юни 2020
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Испанският премиер Педро Санчес имаше три ясни цели, встъпвайки в длъжност през януари: да намери решение на териториалната криза в Испания, да поддържа икономическата стабилност и да управлява крехкото парламентарно мнозинство, пише Investor.bg.

Коронавирусът усложнява всяко едно от тези предизвикателства. Covid-19 хвърли страната в икономическа криза, допълнително поляризира политиката и постави под напрежение отношенията на няколко региона с Мадрид.

След като отне над 26 хил. живота в Испания, изглежда, че коронавирусът вече е под контрол и страната предприема предпазливи стъпки към премахване на блокадата на три етапа. За да координира както блокирането, така и неговото облекчаването на мерките, Санчес въведе извънредно положение в средата на март, като поиска от Конгреса то да се удължава на всеки две седмици. Той призова испанците да бъдат единни, за да продължат напред.

Четирите парламентарни гласувания обаче показват колко е трудно за Педро Санчес да поддържа политическо единство в условието на криза. Първото му предложено удължаване получи подкрепата на 321 депутати, които намаляха до 270 в следващия вот, след това до 269, а при последното гласуване на 6 май – до 178 гласа.

Най-острите критики към Санчес идват от политическата десница, особено от крайнодясната Vox и основната опозиционна дясноцентристка Народна партия (ПП). Vox поиска правителството да подаде оставка и заведе дело пред Конституционния съд на страната заради извънредното положение. Междувременно ПП обвини Санчес, че е скрил реалния брой смъртни случаи, причинени от вируса, и че прави крачка към популизъм в стил Венецуела с икономическите си политики.

В един парламентарен дебат лидерът на ПП Пабло Касадо каза на Санчес: "Вашето правителство е Титаник, но не очаквайте да бъдем ваш оркестър".

Подходът на Санчес за управление на кризи също среща неодобрение. По-конкретно, неуспехът на правителството да се консултира преди вземането на важни решения отблъсна не само опозицията, но и регионалните администрации. Планирането на блокадите и последвалите облекчения се състоя зад затворени врати и с много малко консултации, включително и с регионалните лидери.

Още по темата прочетете в Investor.bg.