Пада забраната за къси продажби в ЕС

Робърт Офел, председател на Агенцията за финансови пазари на Франция

16:11 | 18 май 2020
Обновен: 08:07 | 4 юни 2020

Смятам, че има възможност за много полезно проучване, за да се определи дали е била много полезна, ефективна и правилна мярка.

На този етап бих могъл да кажа, че тази рестрикция нямаше никакъв вреден ефект върху функционирането на пазара в тези конкретни обстоятелства.

Практически всички европейски страни бяха изправени пред една и съща ситуация.

Някои от тях решиха да въведат ограничения, други – не. Но изправени пред една и съща ситуация беше очевидно за нас, че вдигането на тези ограничения би трябвало да стане координирано.

Защото ситуацията не е по-различна в Испания, Франция, Белгия, Италия, Австрия и Гърция, каза Офел в интервю за Bloomberg.

 

Франция, Испания, Италия, Белгия, Гърция и Австрия през март забраниха късите продажби и сега отново ги разрешават с колективно коорнидирано решение.

Освен в ЕС и Южна Корея забрани късите продажби на акции в основния индекс Kospi, технологичния Kosdaq и Konex от 16 март до 15 септември

Времето е от критично значение за печалбата от късите продажби. Повечето скъсяване идва от хедж фондовете и институционалните инвеститори. Късите продажби са законни на повечето пазари, въпреки че някои въвеждат ограничения при бурни пазарни промени.

Френските политици подготвиха доклад миналата година за начините за овладяване на късите продажби и активистите-инвеститори, а германските власти започнаха разследване на спекуланти, които критикуваха счетоводните практики на Wirecard AG.