В кои страни лятната почивка ще е възможна скоро за туристите?

Някои държави се подготвят за летния сезон, а други все още трябва да преодолеят определени предизвикателства

07:46 | 19 май 2020
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Планираното отваряне на границите в много държави в Европа от средата на юни поражда надежда, че противно на очакванията, летните ваканции могат да бъдат прекарани и в чужбина. Някои страни се подготвят за летния сезон, а други все още трябва да преодолеят определени предизвикателства, информира Der Tagesspiegel, позовавайки се на dpa.

Австрия – пътуването е много вероятно

Облекчаването на мерките в Австрия са големи. Много почиващи вече са резервирали летния си престой в страната, богата на планини и езера, още преди да започне разпространението на коронавируса. Има много признаци, че там през лятото ще може да се пътува свободно. Германците са най-важната категория туристи за Австрия. Тя към момента регистрира изключително нисък брой заразени с коронавирус. Очаква се музеи, планински жп линии и лифтове, както и увеселителни паркове да бъдат отворени отново през следващите няколко седмици.

От петък е отворен и дворецът Шьонбрун, някога обитаван от Елисавета Австрийска, известна още като императрица Сиси. Посетителите обаче трябва да носят предпазни средства. Облекченията в областта на културата все още се обмислят. Театрите и фестивалите все още не са сигурни дали, кога и при какви условия ще могат да подновят дейност и да събират публика на живо.

Испания – засега са забранени дори вътрешните пътувания

Всякакви планове за Испания през лятото на 2020 г. за международните туристи все още не са сигурни. Дори на испанците все още е забранено да пътуват до други области в своята страна.

Освен това от 15 май чуждестранните посетители трябва да бъдат поставени под карантина за две седмици. Мярката се прилага до приключване на извънредното оположение.

Въпреки това се наблюдава постепенно облекчаване на някои от мерките, дори и без все още да е ясно какви биха били последствията за туризма от това. Поне в някои части на страната на хотелите бе разрешено до отварят отново, но при строги условия.

Гърциятуризмът ще се рестартира напълно от 1 юли

Атина разрешава всички пътувания в рамките на страната от 18 май, когато стартиратретата фаза от облекчаването на рестриктивните мерки срещу пандемията. Туристическата дейност ще бъде възобновена от 1 юли. Във ваканционните морски курорсти шезлонгите и чадърите трябва да са на разстояние около три до пет метра.

Междувременно в страната възникна дебат дали ястията трябва да се сервират на шведска маса или директно на всяка отделна.

Туризмът е изключително важен за страната, оставила зад себе си голяма икономическа криза. В последната година Гърция привлече 33 милиона туристи. Прогнозите на индустрията са били за приходи от над 22 милиарда евро през 2020 г. По последни изчисления те едва ли ще възлизат на повече от 2 милиарда евро. Около 65% от хотелиерите се опасяват, че няма да стартират дейност това лято.

Франция започва да отваря плажовете

В продължение на два месеца французите можеха да виждат красивите си плажове само от разстояние. С отхлабването на ограниченията за движение сега това се променя.

Регионалните власти решават кои плажове на Средиземно море, Атлантика и Северно море се отварят отново. Два плажа за плуване и риболов вече са отворени в Лоар Атлантик, департамент в регион Пеи дьо ла Лоар, западна Франция. Други, в северната и южната част на страната, предстои да ги последват.

Все още има забрана за пътуване към средиземноморския остров Корсика. Не е определена дата за откриване за хотели, ресторанти и кафенета. Това ще бъде решено едва в края на май.

Не е ясно кога могат да бъдат посетени от туристи дори забележителности като Айфеловата кула. Големи музеи като Лувъра в Париж е малко вероятно да отворят вратите до септември. По-малките музеи могат отново да приемат посетители.

Италия в дискусия относно правилата за плажовете

Премиерът на Италия Джузепе Конте вече даде на своите сънародници надежда за лятна ваканция, след като стана ясно, че плажовете ще бъдат отворени. Но все още не е ясно дали и кога Италия отново може да отвори границите си за чуждестранни туристи. В Южен Тирол обаче хотелите ще се отварят в края на май.

Междувременно страната все още провежда дискусии относно правилата за разстояние на плажа, в морето и за децата на пясъка.

Турция – с надежда за туристи още през юни

Турция постепенно разхлабва мерките във връзка с коронавируса и се подготвя за отваряне на туризма. Междувременно все още се прилагат ограничения за пътуване в 15 вместо както преди в 31 градове и провинции.

Страната планира да поднови вътрешните пътувания в края на май, а международни посетители се надява да привлече през юни.

Строгите изисквания за коронавируса трябва да се прилагат за хотели и ресторанти. Например, трябва да се спазват правилата за разстояние между хората, както и за хигиена. Персоналът ще преминава през сертифицирано обучение в тази връзка.

Авиокомпанията Turkish Airlines е замразила полетите си до 28 май.

Хърватия - ваканционни пътувания вече са позволени неофициално

Хърватия, която е силно зависима от туризма страна, с дългата си брегова ивица, богата на заливи и острови, настоява за отваряне на границите за туристи.

Облекчените условия за пътуване към страната са в сила от 9 май. Според тях чужденците трябва да имат три причини да могат да преминат границата без тест за коронавирус - ако притежават имот в Хърватия, ако пътуват за погребение или ако пътуват за професионални ангажименти.

В неофициална директива на Министерството на вътрешните работи се посочва, че последната разпоредба се прилага и за почиващите, които са резервирали почивка в Хърватия. Властите работят по нови правила, за да предотвратят струпването на тълпи от хора по плажовете.

Холандия - първи отворени паркове с бунгала

Ваканцията в Холандия отново е възможна. Парковете с бунгала вече се отварят отново, за да отдават под наем апартаменти за почивка. От 1 юли всички къмпинги и ваканционни паркове също трябва да бъдат напълно отворени.

Музеите могат отново да приемат посетители от 1 юни при условието за онлайн резервации на билети. Кафенета и ресторанти могат да обслужват максимум 30 клиента. От юли са разрешени до 100 госта.

Полша - граничен контрол най-рано до 12 юни

Страната удължава прилагането на граничния контрол до 12 юни. Чужденци засега не се допускат. Изключения от това правило се правят за хора с разрешителни за постоянно пребиваване, както и за шофьори на камиони и дипломати.

Хотелите и търговските центрове отвориха отново на 4 май. От 18 май ресторантите и кафенетата отварят отново. Изискването е да има минимално разстояние от два метра между масите. Готвачите и сервитьорите са задължени да носят предпазни средства. Също от следващия понеделник се допуска отваряне на фризьорски и козметични салони.

Египет - хотелите вече са отворени за местни туристи

Не е ясно кога обичайното преди ежедневие на популярните плажни курорти като Хургада и Шарм ел-Шейх ще се върне. Хотелите вече имат право да възобновят дейността си за местните почиващи при 25% капацитет, а от 1 юни – при 50%.

Хотелите трябва да осигурят дезинфектанти на входа и да дезинфекцират багажа на гостите при пристигане и заминаване. Когато границите се отворят отново, летищата ще гарантират спазването на разстояние между пътниците. Експерти изчисляват, че египетската туристическа индустрия губи 1 милиард долара на месец заради пандемията.