Напрежение между САЩ и Китай: Критиките на Тръмп заваляха и срещу Си Дзинпин

Представители на Вашингтон и Пекин си размениха редица обвинения в Twitter

16:08 | 21 май 2020
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Stefani Reynolds
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Stefani Reynolds

Американският президент Доналд Тръмп ескалира напрежението между Вашингтон и Пекин, като предположи, че китайският лидер Си Дзинпин стои зад “дезинформацията и пропагандната атака в САЩ и Европа”, съобщава Bloomberg.

В серия от публикации в Twitter Тръмп добави, че Китай е “отчаян” да види Джо Байдън, кандидатът за президент на Демократическата партия, в надпреварата на изборите в САЩ през ноември.

Въпреки че Тръмп често обвинява Китай в неуспех да предотврати глобалното разпространение на коронавируса, до момента той беше внимателен към отношенията си с китайския си колега. Междувременно китайското външно министерство отговаряше на Тръмп с подобни обвинения, като посочи, че администрацията на американския лидер се опитва да скрие факти около коронавируса, за да не покаже собствените си недостатъци.

Тръмп и други представители на Републиканската партия увеличиха усилията си да представят Китай като виновник, тъй като американската икономика се насочи към рецесия, което застрашава преизбирането на президента. Китай отрече твърденията на Тръмп, че се е опитвал да намали шансовете му на президентските избори през ноември.

Подновеното напрежение възроди най-лошите сценарии за отношенията между САЩ и Китай. Споровете между двете страни за веригите на доставки, визите, киберпространството и ситуацията в Тайван ескалират, като те всъщност никога не са били разрешени. Тръмп дори изразява силно недоволство от търговското споразумение. Той обяви, че не желае да разговаря със Си Дзинпин и че САЩ ще спести 500 млрд. долара, ако прекрати отношенията си с Китай.

В четвъртък говорителят на китайското външно министерство Джао Лицян отправи въпрос относно публикациите на Тръмп в Twitter, като атакува американския държавния секретар Майк Помпео заради коментарите му за Тайван и Хонконг.

“Кой прави всичко възможно, за да предпази живота и здравето на хората и предлага международно сътрудничество срещу вируса”, попита Лицян. “Отговорът е ясен като ден. Светът е справедлив съдия”, добави той.

Ден по-рано китайските военни критикуваха съобщението на Помпео до президента на Тайван като "грешно и много опасно", обещавайки да защитят претенциите на Пекин към острова. Часове по-късно Белият дом отправи критики към икономическите и военните политики на Китай в доклад до Конгреса, без да уточнява конкретните действия, които САЩ ще предприемат в отговор.

Тръмп, който многократно преди това е хвалил начина, по който Си се справи с овладяването на коронавируса след началото на разпространението му през миналата година, сега използва всяка възможност да отправи преки критики към китайски си колега.

По-рано в сряда Тръмп обвини Китай в „масови убийства по целия свят“.

Главният редактор на комунистическия вестник на Китай Global Times Ху Ксижин определи в сряда служителите на администрацията на Тръмп в WeChat като „политически хулигани“, които не се интересуват от живота на повече от 100 хиляди американци.

По-късно в Twitter той заяви, че китайските интернет потребители искат Тръмп да бъде преизбран, защото насърчава “единството в Китай” и прави международните новини “забавни като комедия”.