Коронавирусната криза задълбочи разрива между САЩ и Китай

Обтегнатите от годиши отношения между Вашингтон и Пекин се усложниха след взаимните им обвинения за произхода на Covid-19

11:30 | 7 май 2020
Обновен: 22:31 | 4 юни 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Отношенията между САЩ и Китай, обтегнати от години насам, се влошиха допълнително през последните месеци, оставяйки двете държави с по-малко общи интереси и нарастващ списък на конфликти, пише The Wall Street Journal.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп поведе кампания срещу Китай, която вкючва разследвания и рестрикции върху износа. От своя страна, китайските власти последваха призива на президента Си Дзинпин да се противопоставят на всичко, което се изправя на пътя на възхода на Китай.

Междувременно коронавирусната пандемия увеличи споровете между двете най-големи икономики в света. Правителствата във Вашингтон и Пекин преустановиха сътрудничеството си, като се опитват да наделеят при оформянето на новия световен ред, след като кризата отшуми.

Тръмп отправи остри критики към Китай за неуспеха на страната да овладее разпространението на вируса, като заяви, че обмисля налагането на мита и други санкции, чрез които да получи компенсация за щетите от Пекин.

Междувременно говорителят на китайското външно министерство спекулира публично, че разпространението на заразата е започнало от американски военни в Китай - идея, която беше определена като “абсурдна” от Пентагона.

Според част от управляващите и много политически експерти взаимните обвинения между САЩ и Китай разрушават останалите им двустранните интереси.

“Основното чувство в Китай е, че САЩ не искат Китай да се превърне в глобална сила”, заяви президентът на Института за международни и стратегически изследвания към Пекинския университет в онлайн форум с американски и китайски експерти миналата седмица.

Според изследване на Pew около две трети от американците имат неблагоприятно отношение към Китай. Това е най-негативният резултат откакто изследователската компания започна да прави допитвания по темата през 2005 г. Увеличението на дела американци, имащи отрицателно отношение към азиатската страна, се увеличава с близо 20 процентни пункта от идването на власт на Тръмп.

Отношенията между САЩ и Китай са обтегнати от над десетилетие, като основните спорове между двете страни са по отношение на търговията, по-настойчивата военна и външна политика на Китай и обвиненията на САЩ, че азиатската страна краде технологии. Пекин се стреми по-агресивно да разшири глобалното си влияние за сметка на САЩ след световната финансова криза.

От идването си на власт в края на 2012 г. китайският президент Си Дзинпин ускори натиска, използвайки нарастващия военен капацитет на Китай и комерсиалните възможности, за да убеди другите държави да се съобразяват с интересите на Пекин.

По време на коронавирусната пандемия Пекин изпрати медицинско оборудване и предпазни средства до страни, в които мобилизира дипломатическия си корпус. Когато администрацията на Тръмп обвини Световната здравна организация, че е скрила мащаба на коронавирусната епидемия и преустанови финансирането си, Китай увеличи своето с 30 милиона долара.

В Китай партийната пропаганда се насочи срещу американския държавен секретар Майк Помпео. Във вечерните си информационни бюлетини Китайската централна телевизия го нарече "обществен враг на човечеството".

В сряда говорителят на китайското външно министерство призова Помпео да предостави доказателства, че коронавирусът е започнал разпространението си от китайска лаборатория.