Пекин: САЩ трябва да спрат да искат промяна в Китай

Китайският външен министър предупреди, че някои американски политици тласкат отношенията между САЩ и Китай към нова Студена война

14:50 | 24 май 2020
Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Justin Chin/Bloomberg
Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Justin Chin/Bloomberg

САЩ трябва да се откажат от желанието си да променят Китай, заяви китайският външен министър Уан И. Той предупреждава, че определени политици от САЩ тласкат отношенията между Вашингтон и Пекин към нова Студена война, съобщава Bloomberg.

“Китай не възнамерява да промени САЩ, нито да замести САЩ“, коментира Уан в Пекин по време на годишния си брифинг в неделя. Той също така отправи критики, че САЩ се бавят с преговорите си със Северна Корея за ядрените програми на Пхенян. Уан не пропусна да предупреди Вашингтон да не прекрачват „червената граница“ на Пекин по отношение на Тайван.

Отношенията между Вашингтон и Пекин се влошиха драстично през последните месеци, след като САЩ стана една от най-силно засегнатите държави в света от коронавирусната пандемията, която започна от китайския град Ухан. Двете най-големи икономики спорят по редица проблеми от търговия до човешки права.

„Някои от политическите сили в САЩ взимат за заложник отношенията между Пекин и Вашингтон и се стремят да ги тласнат на ръба на т.нар. нова Студена война“, уточни Уан. „Това е опасно и ще наруши световния мир“, допълни той.

Освен това Уан предупреди САЩ да не преминават „червената линия“ по отношение на въпроса с Тайван. Това се случва, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео наруши традицията преди седмица и поздрави президента на островната държава за встъпването ѝ в длъжност за втори мандат. Това провокира недоволство от страна на Китай, тъй като властта в Пекин счита Тайван за провинция.

„Обединението на двете страни между пролива е неизбежна тенденция в исторически план и никой не може да го спре“, категоричен е китайският външен министър.

В речта си той обвини Вашингтон и за застоя на историческите преговори между САЩ и Северна Корея, като обясни, че китайското правителство се е надявало да види продължително взаимодействие между двете страни. Изявлението на външния министър идва, след като севернокорейският лидер Ким Чен Ун направи първото си публично изявление от три седмици насам. В него той настоява военните ръководители и експерти да увеличат ядрената отбрана на Северна Корея.