Възстановяването на икономиката може и да не помогне на Тръмп да спечели изборите

Според експерти състоянието на икономиката няма да е решаващият фактор за крайния резултат на президентските избори

20:10 | 27 май 2020
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Oliver Contreras/SIPA/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Oliver Contreras/SIPA/Bloomberg

Някои демократи в САЩ се опасяват, че президентът Доналд Тръмп ще се възползва от възстановяването на икономиката през третото тримесечие на тази година, за да получи политически дивиденти и да спечели предстоящите избори през ноември, пише Джонатън Бернщайн в свой анализ за Bloomberg.

От една страна, общественото одобрение към президента и последващото му преизбиране са свързани. Рейтингът на Тръмп вероятно ще се понижи заради настоящата ситуация, но и ще се повиши, ако икономическото състояние на страната се подобри. Въпреки това е истина, че повечето избиратели имат краткосрочна памет за редица обществени събития. Според проучване на институт по политически науки икономическото състояние на страната през годината, в която се провеждат изборите, има най-ключово значение за крайния резултат.

Все пак в исторически план одобрението на президентите е ясно обвързано с икономическите събития. Например, Джордж Х. У. Буш не бе преизбран за президент заради рецесия, която тъкмо бе приключила. Но просто определени данни няма да са водещи за гласоподавателите през тази година. Това, което ще определи избора им, е дали смятат, че добрите времена са се завърнали. Частично възстановяване или дори бързо такова няма да го постигнат.

Крайният резултат е непредвидим. Ситуацията е твърде различна от типичната рецесия. Избирателите може да простят икономическия спад, ако вярват, че се е случил в полза на общественото здраве. Но ако смятат, че президентът е действал безотговорно по отношение на здравеопазването, това би заличило дори и ефекта от добро представяне на икономиката.

Също така някои експерти смятат, че състоянието на икономиката вече няма толкова голямо значение за развоя на изборите, както в миналото. Според тях това е така заради все по-крайната поляризация на мненията между двете партии.