Тръмп заплаши да затвори социални медии

Предупреждението на Тръмп е вероятно към Twitter, която започна да проверява дали публикациите на президента са фактологически верни

16:05 | 27 май 2020
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Oliver Contreras/SIPA/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Oliver Contreras/SIPA/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да регулира или да затвори социални медии. Предупреждението му най-вероятно е конкретно срещу Twitter, тъй като платформата започна да проверява дали публикациите на американския президент са фактологически верни, съобщава Bloomberg.

В поредица от туитове в профила си Тръмп заяви, че социалните мрежи се опитват да заглушат консервативните гласове. Според него това трябва да се промени или ще има последствия.

Все пак няма доказателства, че Тръмп има правомощията или способността да затваря социални мрежи, които се управляват от публично търгувани дружества и се използват от милиарди потребители по света.

„Републиканците смятат, че социалните медии напълно заглушават консервативните гласове. Ще въведем строги регулации или ще ги затворим преди да допуснем това да се случи“, пише Тръмп в една от публикациите си в Twitter.

В нито една от публикациите си Тръмп не посочва конкретна дигитална платформа, но явно са отговор срещу Twitter. Социалната мрежа направи проверка на фактите по отношение на предишни туитове на Тръмп, в които бяха отправени необосновани твърдения за гласуването по пощата. Така Twitter за първи път предприема действия по отношение на публикациите на Тръмп, като слага етикети към тях и ги определя като подвеждащи.

След публикациите на Тръмп акциите на Twitter поевтиняха с 1.65% в предборсовата сесия на борсата в Ню Йорк.