Изкуствен интелект се бори с коронавируса

Alibaba е разработила алгоритъм, който в 96% от случаите чрез компютърна томография улавя патогена

13:46 | 15 март 2020
Обновен: 22:58 | 5 юни 2020
Снимка: pixabay.com

За да преборят тежкия остър респираторен синдром коронавирус 2 (на английски: Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2)), преди известен като нов коронавирус 2019 (2019-nCoV), и неофициално известен като коронавирус Ухан, лекарите и медицинските специалисти по света трябва да импровизират. Все още няма конкретни средства и терапии срещу патогена. Има начин да се помогне бързо да се идентифицира носителят на признаци на белодробно заболяване Covid-19, което вирусът може да предизвика. В Китай, където все още се преброяват огромната част от инфекциите, лекарите имат нов съюзник в това начинание - изкуственият интелект., става ясно от материал на Die Zeit.

Компанията Alibaba съобщи, че един от нейните изследователски институти е разработил алгоритъм, който в 96% от случаите чрез компютърна томография може да разпознае дали пациентът има коронавирус. В края на февруари лекар от град Ухан заяви в интервю за онлайн списанието Wired, че процедурата вече се тества в болници.

Първоначално алгоритъмът бива обучен със снимки от компютърна томография на белите дробове на хора, за които е доказано, че имат Covid-19. Колкото повече снимки получи алгоритъмът, толкова по-добре може да види как изглежда заразеният бял дроб. Системата постепенно научава от изображенията някои детайли, които дори опитни рентгенолози могат да пропуснат. Според Alibaba алгоритъмът се нуждае само от около 20 секунди, за да идентифицира дали става дума за Covid-19 или пневмония поради грипна инфекция - тази разлика за лекарите невинаги е видима.

През последните години изследователите успешно тестват принципа. Използван е също за тъканни проби при рак на гърдата и рак на кожа. При всички случаи алгоритъмът успява да осигури добра степен на разпознаване, подобно на това на специалистите. Въпреки това изследванията са били контролирани. Прилагането в директна експлоатация като в Китай е нещо ново и може да даде тласък на технологиите. Алгоритмите могат да помогнат, ако са били интегрирани правилно. Поне това смята Майкъл Фостинг, ръководител на Института за диагностична и интервенционална радиология в Университетската болница в град Есен в Германия.

Alibaba възнамерява да направи своя софтуер достъпен за стотици институции. Изследователите определят функцията му като "поддържащ диагностичен метод". Алгоритъмът не стига до категоричен извод, крайното решение все още се взема от лекарите. Но с негова помощ рентгенолозите биха имали време за по-сериозни случаи и други задачи.

Има и критики към процеса. През 2018 г., например, в американско проучване се изследва алгоритмите за откриване на пневмония върху рентгенови изображения. Резултати в няколко болници сочат, че когато изкуственият интелект е бил използван в болницата, където първоначално е бил обучен, той работи добре. При рентгенови снимки от други институции обаче степента на разпознаване намалява.

Изкуственият интелект се тества не само в диагностиката, но и в търсенето на ваксини и лекарства срещу Covid-19. Понастоящем дъщерната компания на Alphabet DeepMind използва задълбочено изучава протеиновите структури на вируса. Те са решаващи при търсенето на ваксина и лекарства, тъй като антителата на ваксината трябва да действат точно върху протеините на вируса, за да го неутрализират. Това е дълъг процес, но той може да бъде ускорен чрез алгоритмични изчисления.