Български учени разработват лекарство срещу коронавируса

Димитър Димитров, съосновател и изпълнителен директор на Micar Innovation, В развитие, 10.03.2020

13:51 | 10 март 2020
Димитър Димитров, съосновател и изп. директор на Micar Innovation. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Димитров, съосновател и изп. директор на Micar Innovation. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разработката на лекарство срещу коронавируса започнахме преди 5 месеца. Намерихме няколко обещаващи лекарствени молекули и започнахме да ги тестваме от протеин CCR1 до CCR10. Целта ние е да направим не превантивно, а цялостно лекарство срещу коронавируса. Търсим възможно най-малка молекула. Това каза Димитър Димитров, съосновател и изпълнителен директор на Micar Innovation, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Преценихме, че е добре да се възобнови CCR5. Лекарството със CCR7 е за метастази, псориазис и артрит. Имунната система е комбинация между двата протеина регулира процеса в борбата срещу коронавирус. CCR5 затваря клетката така, че да не проникне например ХИВ вирус...", посочи гостът.

"Целта е да намерим инвестиция за следващите етапи и да дооптимизираме молекулата, която да стане между 5-20 наномола", уточни Димитров.

"Биотехнологиите са скъпо начинание. В случая говорим за инвестиция от 5-7 години".

"Периодът от 4-6 години, а сега може би двойно по-бързо, е достатъчен, за да стигне лекарството от процеса на изработка до крайния потребител", коментира Димитров.

Според него като цяло темата с коронавируса е доста преекспонирана в пространството.