Скандинавия е блокирана заради коронавируса

Мярката стана факт, след като в сряда СЗО обяви новия коронавирус за пандемия

12:00 | 12 март 2020
Снимка: Carsten Snejbjerg/Bloomberg
Снимка: Carsten Snejbjerg/Bloomberg

Датското правителство обяви, че прекратява дейността на всички държавни училища в страната, а служителите, за които това е възможно, трябва да работят от вкъщи. Същевременно Норвегия затваря границите си с най-силно засегнатите от коронавируса страни. В Швеция пък първият смъртен случай вследствие на болестта накара властите да предупредят, че предстоят още по-строги ограничения, предава Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

„Намираме се на непозната територия“, заяви датският премиер Мете Фредериксен по време на извънредна пресконференция. „Досега не сме опитвали нищо подобно“, посочи тя.

Властите в страната призовават гражданите да направят всичко по силите си, за да се изолират и да предотвратят разпространението на болестта да прекърши здравната система в страната. Училищата ще бъдат затворени за две седмици, считано от понеделник, но учениците са инструктирани да си останат вкъщи включително в четвъртък и петък.

Мярката стана факт, след като в сряда Световната здравна организация (СЗО) обяви новия коронавирус за пандемия и призова правителствата да увеличат усилията за ограничаване на разпространението.

Още по темата прочетете в Investor.bg.