Saxo Bank: Фискалните стимули са инжекцията за преодоляване на загуби от коронавируса

Кристофър Дембик, ръководител на отдел Макроикономически анализи, Saxo Bank, В развитие, 12.03.2020

14:10 | 12 март 2020
Кристофър Дембик, ръководител на отдел Макроикономически анализи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кристофър Дембик, ръководител на отдел Макроикономически анализи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Повечето европейски страни трябва да наложат фискални стимули в размер на около 1% от брутния си вътрешен продукт. Във Франция стимулите ще са на стойност около 6-7 млрд. евро. Най-добрият вариант ще бъде да се отпуснат 16-17 млрд. евро, но въпреки това не очаквам координирана фискална реакция. Европейският съюз не е подготвен да се справи с подобна криза, заяви Кристофър Дембик, ръководител на отдел Макроикономически анализи, Saxo Bank, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Дембик посочи, че Великобритания и Китай са пример за координация в този аспект. Според него 95% от стимулите трябва да бъдат насочени към бизнесите - първо, чрез данъчни отстъпки от 25%. "Трябва да изискаме повече публични инвестиции", допълни той.

"Европейската централна банка разполага с инструментариум за покупки на корпоративни суверенни облигации и дори ETF-и, но при сегашната криза паричната политика няма до помогне особено", уточни Дембик.

"Изправени сме пред рязко свиване на икономическата активност. В страни като Италия, Канада и Австралия също перспективите са доста мрачни поне за следващите 2-3 тримесечия".

"Когато започна епидемията, разбрахме, че тя ще има сериозни негативни последици както за търсенето, така и за предлагането. Очакваме, че ефектът ще бъде всеобхватен", подчерта гостът.

"Решението относно фискалната и монетарната политика в Азия беше доста успешно. Във Франция рисковете също са големи. Основният въпрос е как ще се справят САЩ с вируса. Имаме нужда от вливане на милиарди, за да могат да бъдат подкрепени икономиките".

"При високорисковия дълг имаме сериозен натиск върху спредовете. В САЩ финансовите условия стават все по-ограничени въпреки намесата на Федералния резерв. Има сериозен риск от фалити. Не само петролните пазари са засегнати", допълни Дембик. По думите му очакваме ръст от 0,7-0,8% за тази година. "В еврозоната очакваме рецесия, която може да обхване Франция и Италия, ако не се вземат мерки", поясни той.