Цените на петрола се сринаха, след като Тръмп забрани пътуванията от Европа

Новината идва часове след обявените нови мерки в Италия, включително затваряне на всички магазини без хранителните

06:52 | 12 март 2020
Обновен: 18:34 | 6 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се сринаха, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ преустановяват всички пътувания от Европа за следващите 30 дни в опит да се спре разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg. Решението ще удари допълнително търсенето на петрол.

Фючърсите върху сорта Брент, търгувани на борсата в Лондон, поевтиняха със 7%, като малко преди изказването на Тръмп все пак регистрираха повишение в цените си. Президентът освен това призова Конгреса да осигури незабавно данъчни облекчения, но той спря да предлага подробен икономически спасителен план.

Държавният департамент на САЩ предупреди гражданите си да не пътуват в чужбина заради Covid-19, тъй като на много места по света се „предприемат действия, които могат да ограничат мобилността на пътниците, включително чрез налагане на карантина или други гранични ограничения.

„Дори държави, юрисдикции или райони, в които не са докладвани случаи, могат да ограничат пътуването без предизвестие“, се казва още в изявлението.

В телевизионно обръщение Доналд Тръмп заяви, че пътуването от 26 европейски държави ще бъде спряно за следващите 30 дни, допълва BBC. Но той обясни, че ограниченията няма да се прилагат за Обединеното кралство, където до момента са потвърдени 460 случая.

"Новите правила ще влязат в сила в петък в полунощ", добави Тръмп. Ограниченията за пътуване не се отнасят за гражданите на САЩ.

След изказването на американския президент беше уточнено, че забраната важи за всеки, който е бил в европейското Шенгенско пространство в рамките на 14 дни преди пристигането си в САЩ. Това означава, че Ирландия е изключена от забраната, тъй като не е от 26-те държави от Шенген. България, Хърватия и Румъния също са членки на ЕС без да са част от Шенгенското пространство.

Изказванията на Тръмп дойдоха няколко часа, след като Италия – най-тежко засегната държава от вируса извън Китай, обяви нови строги ограничения за своите граждани. В страната ще бъдат затворени всички магазини с изключение на хранителните и аптеките.

Петролът е поевтинял с над 25% през тази седмица, тъй като влошаващата се перспектива за търсенето заради вируса съвпадна с ценовата война между Саудитска Арабия и Русия. Битката за дял на петролния пазар се засили в сряда, след като Saudi Aramco обяви планове за увеличаване на капацитета за производство на петрол до 13 милиона барела на ден, а Abu Dhabi National Oil Co. обеща да изпомпва колкото е възможно повече през следващия месец.

Договорите за доставка на Брент през май се търгуват в азиатската сесия на ниво от 33.82 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския суров петрол с доставка през април поевтиняха с 5.7% до 31.11 долара за барел. Малко преди 7 сутринта българско време петролът губи около 4% от цената си на международните борси до 31.70 долара за барел за WTI и 34.35 долара за барел за Брент. 

Организацията на страните износителки на петрол намали прогнозата си за растеж на търсенето на петрол за тази година в сряда с 920 000 барела на ден до 60 000. Производството на петрол в САЩ пък се очаква да спадне през следващата година за първи път от 2016 г. насам, като ценовият срив вече принуждава сондажите компании да намалят капиталовите разходи.

Междувременно спечелилият оскар актьор Том Ханкс обяви, че той и съпругата му са се заразили с новия коронавирус в Австралия, където са били за снимки на филм.

„Ще бъдем тествани, наблюдавани и изолирани, както общественото здравеопазване изисква “, написа актьорът в Twitter.