Сърбия отменя предизборните митинги заради коронавируса

Сърбите ще гласуват на парламентарни избори през април

20:01 | 11 март 2020
Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Сърбия отмени събитията, свързани с парламентарните избори, насрочени за 26 април, съобщава Bloomberg. С това тя стана втората източноевропейска държава, която преминава към подобни мерки в опит да овладее разпространението на коронавируса.

Президентът Александър Вучич обяви, че неговата “Прогресивна партия” ще отмени митингите, за да избегне опасността от увеличаване на броя на заразените с коронавирус, които се удвоиха за една нощ в страната до 12 души.

Според Вучич обаче коронавирусът не е причина за отмяна на изборите в страната.

“Ако ситуацията се влоши, изборите може да бъдат отложени, но с две, три седмици”, посочи президентът пред репортери в Белград. Този уикенд той ще обсъди с германския канцлер Ангела Меркел възможностите за финансова помощ от Европейския съюз за Сърбия.

Андрей Дуда, полският колега на Вучич, също отмени всички митинги преди президентските избори на 10-ти март, на които той се кандидатира за втори мандат.

Полша, която потвърди 25 случая на коронавирус, също забрани големи социални събития и затвори кина, музеи и други културни обекти, следвайки подобни мерки от други страни в региона, включително Чехия и Румъния.