Сръбският президент насрочи избори за април, опозицията заплашва с бойкот

За момента управляващата Сръбска прогресивна партия печели най-голяма подкрепа, сочат изследвания

16:58 | 4 март 2020
Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic
Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic

Сръбският президент насрочи дата за парламентарни избори през следващия месец, пренебрегвайки нарастващата заплаха от бойкот от опозиционни групи, които твърдят, че той „задушава“ свободното слово, пише Bloomberg.

„Изборите ще се проведат на 26 април“, заяви в сряда Александър Вучич, като добави, че има 50 дни за кампания – достатъчни за всички, които искат да обявят програмите си.

Президентът призова за „мирни и демократични избори“.

Възможността изборите да бъдат бойкотирани е заплаха за Вучич, който се стреми да насочи най-голямата страна от бивша Югославия към членство в Европейския съюз. Според опозиционните партии обаче изборите няма как да са честни заради контрола на управляващата Сръбска прогресивна партия над медиите и институциите в страната.

За момента партията на Вучич, която доминира на политическата сцена след 2012 г., е считана за вероятен победител, като според последни изследвания печели над 53% подкрепа от гласоподавателите.

Едно от предизвикателствата за новото правителство в Белград ще е ускорение на икономическата експанзия. Вучич също така е изправен пред международен натиск за подобряване на отношенията с Косово като част от условията за присъединяване на Сърбия към Европейския съюз.