Сърбите протестират заради челното им място в Европа по смърт заради замърсяване

Сърбия е на 9-то място в света и на първо място в Европа по смърт, причинена от замърсяване

12:44 | 6 февруари 2020
Белград, Сърбия. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Белград, Сърбия. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Сръбски активисти организират национални протести, настоявайки правителството да се бори със замърсяването, след като балканската държава беше класирана на челно място в Европа по смърт, причинена от замърсяване, съобщава Bloomberg.

Със 175 смъртни случая на 100 хил. души Сърбия е начело в списъка на европейските държави по смъртност, причинена от замърсяване, като страната се нарежда на 9 място в световен мащаб. Това означава, че ситуацията в страната е далеч по-лоша от тази в Индия, сочат данни на Глобалния алианс за здраве и замърсяване.

Активисти в 21 града организираха протести и събития в сряда, на които разпространяваха флаери с информация за значението на замърсяването за здравето.

Местните политически движения също планират да се присъединят към подобни инициативи в други страни през следващите седмици, включително в Босна и Херцеговина, Северна Македония, Косово и Черна гора, които превръщат Западните Балкани в един от най-замърсените региони в Европа.

Президентът Александър Вучич, чиято управляваща партия е обвинявана, че прави твърде малко за борбата със смога, казва, че зад замърсяването стои по-високият жизнен стандарт. Сърбия е дом на 1.4 милиона употребявани автомобили на възраст минимум 14 години, което представлява почти три четвърти от всички превозни средства за лична употреба.

Протестиращите призовават за навременни и прозрачни предупредителни сигнали, когато нивата на замърсяване са високи и ограничен трафик в тези дни. Пречистването на въздуха обаче може да се превърне в най-скъпата част от усилията на Сърбия за присъединяване към Европейския съюз, което се надява да направи това в рамките на десетилетие.

„Нашата зелена програма да превърнем Европа в неутрален за въглерод континент през следващите 30 години ще промени начините на транспорт, как строим сгради и изобщо как гледаме на проблема“, заяви ръководителят на делегацията на Европейския съюз в Сърбия Сем Фабрици .

"Това е много скъпо, но това е бъдещето", каза още той.