Сърбия ще вложи 14 млрд. евро в опит да удвои ръста на икономиката си

Президентът Вучич обещава, че през 2020 г. средната месечна заплата ще е над 500 евро

15:13 | 28 декември 2019
Президентът на Сърбия Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloombergs
Президентът на Сърбия Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloombergs

Сърбия ще похарчи близо 14 млрд. евро до 2025 г., което е част от плана на правителството да удвои икономическия растеж на страната. По този начин Белград се стреми да изпълни някои от изискванията на Европейския съюз (ЕС) за потенциалното членство в блока и да увеличи стандарта на живот, съобщава Bloomberg.

Новите инвестиции бяха обявени, докато балканската държава се подготвя за парламентарни избори, които ще се проведат в края на април или началото на май. Президентът на Сърбия Александър Вучич е амбициран да изгради образ на страната като предпочитано място за живеене и да ограничи демографската криза. Сръбската икономика остава по-малка от тази през 1990 г., точно преди разпада на Югославия, показва публикуван през декември доклад на Световната банка. Икономиките на голяма част от държавите в Източна и Централна Европа са с близо 80% по-големи.

Програмата, която е съставена с помощта на Световната банка, се фокусира върху развиването на енергийната инфраструктура, селското стопанство и строежа на нови пътища. Правителството разпределя пари за млади семейства, за да ограничи спада на раждаемостта. Също така предлага стимули за завърналите се сърби от чужбина, които решават да започнат бизнес в родината си.

„Правим всичко това, защото искаме младите хора да останат в Сърбия и да имат добро бъдеще тук“, коментира Вучич. "Икономическият растеж на страната тази година ще достигне 4%, което е над предварителните очаквания. Прогнозите са, че през следващите години динарът ще бъде стабилен спрямо еврото“, допълва сръбският президент.

Вучич обещава, че средната месечна заплата ще бъде над 500 евро през 2020 г. Партията на президента запазва водещата си позиция въпреки обвиненията в корупция по високите етажи на властта, ограничаване на медийната свобода и неспазване на някои демократични принципи, сочат последните социологически проучвания.

За да може икономическият ръст през следващата година да е 7%, Световната банка препоръчва на правителството да разшири достъпа за финансиране на стартъпи и малки и средни предприятия.