21 години по-късно: Сърбия и Косово възстановяват полетите помежду си

Двете страни подписаха споразумение в понеделник

18:04 | 20 януари 2020
Снимка: Brajcev/Getty Images
Снимка: Brajcev/Getty Images

Повече от две десетилетия, след като войната ги раздели и създаде едно от най-големите съперничества между нации в Европа, Сърбия и Косово правят стъпка към подновяването на полетите между столиците си, съобщава Bloomberg.

Сърбия, Косово и превозвачът Lufthansa подписаха споразумение в понеделник, което поставя условията за възобновяване на полетите. Американски дипломати посредничиха за подписването на сделката. 

"Беше ясно, че бизнес общността иска икономическо развитие и нови пазари", заяви американският посланик в Берлин и специален пратеник на САЩ за Сърбия и Косово Ричард Гренел. 

След войната от 1008-1999 г. и обявяването на независимост от Косово през 2008 г. двете съседни страни са заключени в дипломатическо противопоставяне, което заплашва да прерасне в насилие. То блокира техните усилия за присъединяване към Европейския съюз дори след като 11 други бивши комунистически страни си осигуриха членство в блока.

Сърбия отказва да признае независимостта на Косово, която Прищина декларира с подкрепата на САЩ и повечето европейски правителства. Русия и Китай подкрепиха усилията на Белград да се противопостави на Косово относно присъединяването на страната в някои международни организации, включително в ООН.