Представителят на САЩ за Балканите: Диалогът между Сърбия и Косово е приоритет

Първата крачка е връщането на страните на масата за преговори, заяви Матю Палмър

12:03 | 4 септември 2019
Обновен: 15:03 | 4 септември 2019
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Подновяването на диалога между Сърбия и Косово ще бъде приоритет, заяви новият представител на САЩ за Балканите Матю Палмър, цитиран от Euractiv.

„Първата (крачка) е връщането на страните отново на масата“, посочи Палмър, който беше назначен през миналата седмица, по време на регионална политическа конференция в Словения.

Той заяви, че очаква следващото правителство на Косово да бъде отворено към подновяване на разговорите и отмяна на 100-процентните мита, наложени през 2018 г. върху сръбския внос.

Палмър добави, че сръбската кампания, опитваща се да убеди страните да отменят признаването на Косово като отделна държава, която декларира независимост през 2008 г., са „контрапродуктивни“ и „не са в интерес на мира, стабилността и сигурността на региона“.

„Смятам, че САЩ ще имат абсолютно критична роля в подпомагането на страните... идентифицирането на недоразуменията и запазването на фокуса върху целта, която е нормализиране на връзките между Белград и Прищина и отваряне на пътя към... Европа за двете страни“, коментира Палмър.

Всички страни от региона на Западните Балкани, които включват Босна и Херцеговина, Северна Македония и Албания, настояват за присъединяване към Европейския съюз. Повечето от тях искат и интеграция в НАТО.