Запазете спокойствие и си мийте ръцете - британският подход към коронавируса

Великобритания избра да не въвежда строги мерки за справяне с епидемията

17:41 | 11 март 2020
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Докато Китай постави под карантина 56 млн. души, а Италия е “затворена” заради разпространението на коронавируса, Великобритания предприема съвсем различен подход. Вместо да задържа хората по домовете им, правителството на премиера Борис Джонсън избра да разчита повече на психологията, пише Bloomberg.

Екип от съветници, специализиращи в поведенческата психология, помага на премиера да отговори на здравната криза, избягвайки мерки като забрани за пътуване и карантина. Те всъщност се фокусират повече върху по-банални задачи, като намирането на начин да убедят хората в необходимостта да мият редовно ръцете си.

Екипът на Джонсън посочва, че техният подход, макар и по-мек в сравнение с останалите усилия по света, се базира на сложно моделиране, което в крайна сметка би могло да намали смъртността от вируси сред високорисковите групи в Кралството с една трета. Рискът за Джонсън е да се наложи да поеме вината, ако мерките се окажат неадекватни през следващите седмици и месеци.

“Опитваме се по начин, до който не е прибягвано до момента, да използваме всички инструменти - медицински и математически, но също и поведенчески”, заяви Дейвид Халпърн, член на комитета на Великобритания, борещ се с разпространението на коронавируса.

В знак на решителността си да създадат спокойна атмосфера, дори след като стана ясно, че Надин Дорис, министър от кабинета на Борис Джонсън е диагностицирана с коронавирус, екипът на премиера заяви, че той няма да бъде тестван, защото двамата не са имали близък контакт и министър-председателят редовно мие ръцете си.

Пик през лятото

В центъра на стратегията на Великобритания е осъзнаването, че ако коронавирусът продължи да се разпространява, ще стане почти невъзможно повечето хора да не се заразят. Според учените в екипа на Джонсън тяхна задача е да забавят просеца, намалявайки броя на заразените, и отлагайки пика на инфекцията до летните месеци, за да не се претовари Националната здравна служба.

За да постигне това, Научната консултативна група за извънредни ситуации (SAGE) на Великобритания се противопостави на призивите за по-строги мерки, като забрани за хората да посещават спортни мероприятия или затварянето на училища. Когато малко хора във Великобритания са заразени с вируса, подобни ходове не биха постигнали много, твърдят те.

Вместо това учените използват математически модели, за да разберат как може да се разпространи болестта - предизвикателство, което до голяма степен разчита на прогнозиране на поведението.

Най-голямото предизвикателство

"Моделите ни разчитат най-вече на това какво биха направили хората - дали ще спазят инструкциите... какво ще се случи, ако децата не ходят на училище”, заяви Халпърн в интервю.

Според него затварянето на училища би довело до това, че децата ще прекарват повече време у дома с бабите и дядовците си, а именно възрастните хора са изложени на най-голям риск от коронавируса. 

Ученият добавя, че възможността болестта да се предаде по време на спортно събитие, провеждащо се на открито, е много по-малка, отколкото това да се случи в някой бар, в които има десетки души, които гледат футболен мач например. 

Неспазване на ограниченията

Друг риск е налагането на ограничения твърде рано, което води до изморяване на хората и игнориране на инструкциите, когато те наистина са от значение.

Според Джонсън мерките на други страни не са задължително подходящи за Великобритания, в която вече има 373 случая на заразени с коронавирус, по данни на здравното министерство. В Кралството се води и дебат доколко строгите мерки на Китай са ефективни и дали вирусът няма да се завърне отново, след като Пекин премахне рестрикциите. 

Но подходът „Запазете спокойствие и мийте ръцете си“ все още е рисков за премиера. Ако блокирането на милиони хора се окаже успешно в други страни, а вирусът се разпространява неконтролируемо из Великобритания, тази политика ще изглежда като ужасна грешка.

Икономическите мерки 

Междувременно британският финансов министър Риши Сунак обяви пакет стимули в размер на 30 млрд. паунда (39 млрд. долара) в подкрепа на икономиката на Кралството срещу въздействието на коронавируса. 

След като Английската централна банка намали основните лихви в сряда - мярка, която не беше използвана от финансовата криза насам, министърът обяви координиран правителствен отговор към икономическите заплахи. 

Сунак обеща огромни фискални стимули за общо 30 млрд. паунда "в подкрепа на британците, британските работни места и британският бизнес в този период".