АЦБ намали лихвите за първи път от финансовата криза

Британската лира поевтиня с 1.2% спрямо еврото до най-ниското й ниво от октомври

10:21 | 11 март 2020
Обновен: 01:03 | 4 юни 2020
Сградата на Английската централна банка. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Английската централна банка намали лихвените проценти и обяви мерки за подпомагане на икономиката, заявявайки, че избухването на епидемията от коронавирус ще навреди на икономическата активност, съобщава Bloomberg.

Основната лихва във Великобритания беше намалена с 50 базисни пункта до 0.25% само седмица, след като Федералният резерв намали основната си ставка и часове преди британското правителство да одобри допълните мерки за стимулиране на икономиката. Очаква се Европейската централна банка, която ще проведе заседанието си утре, да се присъедини към вълната за предоставяне на стимули.

Действията на АЦБ сигнализират за координация между правителството и централната банка, като това би трябвало да угоди на пазарите и да послужи като модел за действия и в други страни.

Британската лира поевтиня с 1.2% спрямо еврото до най-ниското си ниво от октомври.

Решението на АЦБ е прието единодушно от централните банкери, които заявиха и че се въвежда нова схема, за да се гарантира, че компаниите могат лесно и евтино да получават кредити. Централната банка ще използва резервите си, за да стимулира по-малките фирми. АЦБ освен това намали антицикличния капиталов буфер до 0%. Това е резерв, държан от банките, а намаляването му трябва да освободи допълнителна ликвидност.

Междувременно италианският премиер Джузепе Конте се готви да увеличи фискалните стимули за четвърти път този месец.

Очаква се и управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард да предложи мерки за подкрепа на малкия и средния бизнес.