В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Инвеститорите в Европа очакват мерките на ЕЦБ

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, В развитие, 09.03.2020

14:28 | 9 март 2020
Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската централна банка (ЕЦБ) има доста по-малко пространство за маневриране в сравнение с Федералния резерв на САЩ на фона на настоящата паника, която обзе пазарите. На заседанието в четвъртък се очаква да станат ясни и бъдещите мерки за подпомагане на икономиката и компаниите. Инвеститорите очакват посланията на гуверньора Кристин Лагард и разширяване на пакета за закупуване на облигации. Ако се вземе решение за намаляване на лихвите, не е ясно какъв ефект ще има то. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Попов коментира случващото се на международните борси в понеделник. Той отбеляза, че основните индекси се понижават с по над 5%, като в Германия Dax изтрива около 8%.

“Паниката на пазарите се дължи на комбинацията от опасенията около коронавируса и споровете между Саудитска Арабия и Русия за свиването в производството на петрол”.

“Петролът сорт Брент поевтиня с над 31% при отварянето на борсите в Азия”, отбеляза редакторът.

Той поясни, че това се дължи на несъгласието на Москва към споразумението, което членовете на Организацията на страните износителки на петрол постигнаха във Виена за ограничаване на производството на фона на спадовете при търсенето.

Гостът коментира и ситуацията с коронавируса у нас.

“В България вече има 4 потвърдени случая на заразени с коронавирус”, каза Попов. Той посочи, че според информация от тази сутрин няма нови случаи.

“Има обаче редица притеснителни новини, като например, че старчески дом в Габрово е под мониторинг”, добави редакторът.

Вижте целия разговор във видео материала.