Основните европейски индекси спадат с между 6 и 8%

Никой не знае къде е дъното, твърди анализатор

12:09 | 9 март 2020
Обновен: 12:15 | 9 март 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Кризата около коронавируса и очевидно настъпващата ценова война за петрола между Саудитска Арабия и Русия уплашиха инвеститорите на фондовите пазари. Германският водещ индекс Dax се срина с почти 8 процента в началото на сесията в понеделник до 10 600 пункта и се насочи към най-голямата дневна загуба от повече от 18 години, съобщава Investor.bg.

„Dax днес ще бъде раздробен", казва борсовият кореспондентът на ntv Забрина Маргграф. „Черният борсов петък ще бъде последван от черен понеделник. Понастоящем никой не може да каже къде е дъното", посочва тя.

Страхът за икономическите последици от коронавирусната епидемия вече срина Dax с 3,4 процента в петък до 11 541 пункта. В същото време стремежът към сигурни инвестиции изтласка доходността по десетгодишните държавни облигации до рекордно ниско ниво.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се срина с 6,8% в ранната търговия, за да навлезе на меча територия, като акциите на нефтените и газовите компании потънаха с 13,7%, повеждайки спадовете, а всички сектори и основните борси спадат рязко.

В Лондон FTSE 100 изтрива 8,61% до 5906,13 пункта, а в Париж CAC се понижи с 6,45% до 4807,57 пункта.

По-рано основните борсови индекси в Азия вече отчетоха значителни понижения. На борсите в Япония и Австралия курсовете паднаха средно с 6 до 7 процента.

За това има две причини. От една страна, новият коронавирус се разпространява все повече извън Китай. Правителствата в Европа съветват към предпазливост или ограничаване на планираните събития. През уикенда и коалицията в Берлин реши да помогне на германската икономика, например чрез по-обширно заплащане за краткосрочна заетост.

Продължението на материала четете в Investor.bg.