Цените на петрола може да достигнат до 27 долара на барел

Борис Петров, анализатор в Admiral Markets, В развитие, 06.03.2020

20:03 | 6 март 2020
Борис Петров, анализатор в Admiral Markets. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Борис Петров, анализатор в Admiral Markets. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) трябва да спре да отстъпва, защото това стимулира шистовите производители на САЩ. В един момент пазарен дял може да стане по-ценен от самата цена на петрола. Този момент наближава, заяви Борис Петров, анализатор в Admiral Markets, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"В последните срещи на ОПЕК наблюдавахме тенденция, че Русия се отклоняваше от другите членове. Тя отказа да свива собствения пазарен дял в полза на шистовите производители в САЩ. Тук ясно виждаме геополитическите интереси на петролния пазар".

"Определено Русия не е съгласна на никакви отстъпки. Саудитска Арабия пък държи да стабилизира цените на петрола. Има разминавания в целите на "двата лагера"", посочи гостът.

Петров добави и че ОПЕК често е раздирана от противоречия, особено между Саудитска Арабия и Иран.

"Ако ситуацията с коронавируса продължава и ОПЕК не реагира по никакъв начин, цените в диапазона 27-30 долара ще започнат да изглеждат близо".

"Големият проблем на пазара на петрол определено стана търсенето", изтъкна гостът.

Пазарът на злато е доста динамичен в последните месеци, каза Борис Петров и подчерта, че 7-годишните върхове едва удържат.