Русия отхвърли предложението за по-сериозно съкращаване на петролния добив

Този ход предизвика рязък спад в цените на петрола

14:33 | 6 март 2020
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Русия се противопостави на натиска на своите съюзници от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за по-сериозни съкращения на производството на петрол, като изтласка дипломатическия хазарт на картела до ръба на провала и изпрати цените надолу, пише Investor.bg.

Министърът на енергетиката Александър Новак пристигна в петък сутринта от Москва и заяви на колегите си министри, че подкрепя запазването на добива на групата на сегашните нива до юни, когато отново може да се обмислят по-сериозни съкращения, предава Bloomberg, цитирайки запознати източници. 

Министрите от страните от ОПЕК са заявили на Русия в четвъртък, че ако тя не се присъедини към тях в намалението на добива на нефт с още 1,5 милиона барела на ден, за да се компенсира въздействието на коронавируса, картелът може да се откаже от намалението изцяло. Часове по-късно групата отново увеличи натиска върху Москва, излизайки от среща в хотела на саудитската делегация с предложение за удължаване на периода, в който ще е в сила понижението на добива.

Ако Москва не намали продукцията, „няма да има сделка“, каза в четвъртък иранският енергиен министър Биджан Намдар Зангане.

Още по темата прочетете в Investor.bg.