Намираме се в условия на нови финансови взаимоотношения

Красимир Атанасов, финансов анализатор, В развитие, 06.03.2020

14:32 | 6 март 2020
Красимир Атанасов, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Красимир Атанасов, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вече се намираме по пътя на нови финансови взаимоотношения. Първо ще се получи някаква криза, ще се налеят пари, и крайната цел е да излезем от ситуацията през инфлация, да се платят дълговете. Но момента сме в много по-лошо състояние спрямо това през 2007-2009 г., заяви Красимир Атанасов, финансов анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Централните банки в момента не могат да направят нищо друго освен "грубо печатане" на пари. Те няма как да ни "излекуват"", посочи гостът.

"Наблюдаваме сериозен спад в търсенето на петрол в момента. Това е заради мерките на световно ниво за борбата с коронавируса".

"Благодарение на шистовите находища САЩ са най-големият производител на петрол в света", отбеляза Атанасов.

Според него петролният пазар се е променил. "От друга гледна точка, има прехвърляне от търсене на въглеродните горива към алтернатива. Процесът не е приключил. В момента Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори не са силни, те се борят за своето оцеляване", допълни той.

Атанасов потвърди думите на вицепрезидента на "Лукойл", че влизаме в десетилетие на евтини въглеводороди като част от новата реалност.