ОПЕК рискува със споразумение без подкрепата на Русия

Страните от картела постигнаха съгласие за понижаване на производството с 1.5 млн. барела на ден заради спада в търсенето

15:10 | 5 март 2020
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се съгласиха да намалят производството с 1.5 млн. барела на ден, за да преодолеят сериозния спад в търсенето, предизвикан от разпространението на коронавируса, но за момента остава неясно дали Русия ще се придържа към настоящата договорка, съобщава Bloomberg.

Министрите от ОПЕК постигнаха споразумение в рамките на конференция във Виена в четвъртък, на която не присъстваше руския енергиен министър Александър Новак. В сряда той напусна града, като не подкрепи предложението на Саудитска Арабия за допълнително намаляване на производството.

Споразумението за свиване на производството с 1.5 млн. барела на ден ще включи Русия и други страни, които не са членки на ОПЕК, коментираха делегати, пожелали да запазят анонимност. По техни думи представители на тези държави ще пристигнат в австрийската столица в петък, за да обсъдят сделката. Ако Москва продължи да не я подкрепя, остава неясно дали всъщност тя ще бъде приложена.

Енергийната индустрия следеше отблизо срещата на ОПЕК във Виена на фона на понижението в цените на петрола с над 20% от началото на годината. По-рано Саудитска Арабия призова за по-дълбоки съкращения заради нарастващите опасения. Цените на петрола регистрираха най-големия си спад от глобалната финансова криза насам, понижавайки се твърде много, за да успеят да запазят баланса в бюджетите на страните от ОПЕК.

Разпределението на съкращенията между Саудитска Арабия и Русия винаги е било неравномерно, като първата винаги съкращава повече, въпреки че втората има по-голямо производство. Миналата година Саудитска Арабия реализира 65-процентен дял от общото договорено количество, с което да бъде намалено производството на групата, докато делът на Русия беше едва 11%, сочат данни на Bloomberg.

Страните от ОПЕК не понасят равен дял от тежестта при свиване на производството. Графика: Bloomberg 

Кремъл спечели много от сътрудничеството си с ОПЕК. Страната е сред най-големите печеливши финансово от съкращенията, най-вече защото има по-малък дял в тях от Саудитска Арабия. Алиансът също така значително засили присъствието на руския президент Владимир Путин на световната сцена и усили политическото му влияние в Близкия изток.

ОПЕК вече премина към дълбоки производствени съкращения, за да компенсира американския шистов бум. Продукцията на картела миналия месец беше на най-ниското ниво от 2009 г. насам, след като групата премина към най-резките съкращения на производството в своята история, съизмерими с тези от времето на световната финансова криза.