Икономиката на еврозоната е все по-близо до рецесия

Франция призова за координирана реакция в подкрепа на икономиката

16:10 | 9 март 2020
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Икономиката на еврозоната вероятно се насочва към първата си рецесия от 7 години насам, а кризата с разпространението на коронавируса на Стария континент нанася все по-тежки удари на бизнеса и потребителското доверие, съобщава Bloomberg.

Италия постави под карантина най-богатите си региони, а броят на заразените в редица европейски страни се увеличава с бързи темпове. Ето защо икономистите от Morgan Stanley и Berenberg очакват брутния вътрешен продукт на еврозоната да се свие през първата половина на тази година. Във Франция производството нараства много слабо и не може да се възстанови от спада през предходното тримесечие.

Френският финансов министър Бруно Льо Мер изрази притесненията си от настоящата ситуация и заяви, че Европа трябва да е готова да защити отслабената си икономика. Кризата с коронавируса наруши веригата за доставки на компаниите, принуди авиокомпаниите да намалят капацитета си и накара много потребители да се презапасяват с хранителни продукти от първа необходимост.

Понижените прогнози се случват на фона на най-големия срив на финансовите пазари от кризата през 2008 г. Всичко това означава и мрачен старт на седмицата за Европейската централна банка, която ще проведе събрание във Франкфурт. Възможно е централните банкери да бъдат принудени да понижат лихвите и да увеличат покупките на облигации. Федералният резерв в САЩ вече предприе мерки в тази посока.

„Искам силна, масивна и координирана реакция“, коментира Льо Мер. Междувременно Френската централна банка намали прогнозата си за икономическия растеж на страната през това тримесечие от 0.3% на 0.1%.

„Трябва да изработим стратегия за стимулиране на икономиката с фискални мерки и намаляване на данъците и когато кризата с епидемията приключи, ще можем да рестартираме икономическата си машина“, обяви френският финансов министър.