Близо 115 хил. души по света са заразени с коронавирус

В България учениците са във ваканция до утре, като все още не е ясно дали тя ще бъде удължена

20:20 | 10 март 2020
Обновен: 00:30 | 5 юни 2020
Материал на Вероника Тонева, Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Близо 115 хил. са заболелите от коронавирус по света, данните са към 13 ч. днес. Епидемията се разпространи в 116 страни, като най-засегнати са Китай, Италия, Южна Корея и Иран. Смъртните случаи достигнаха 4000. Това посочи репортерът на Bloomberg TV Bulgaria Вероника Тонева в материал, излъчен в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"В понеделник вечер бяха открити два случая на заболели в Кипър, с което всяко европейска страна е засегната. Правителствата на страните със заразени жители затягат контрола и мерките".

"По думите на  българския премиер Бойко Борисов най-важно в момента е държавите да бъдат солидарни една с друга и да се осигурят тестове за всички потърпевши страни", подчерта Тонева.

"В България учениците са във ваканция до утре, като все още не е ясно дали тя ще продължи до края на седмицата, или ще бъдат взети решения за отделните райони в страната", посочи още репортерът.

"За неопределено време в цяла България затварят кината, театрите и концертните зали. Спират се масовите мероприятия с деца като зелени екскурзии, училища и т.н.", отбеляза Тонева.

"Забраната не важи за търговските центрове, заведенията, казината и игралните домове. В София до 15-и март затварят СУ "Свети Климент Охридски" и Медицинска академия".

"Карантината в Италия ще важи за цялата страна. До момента всички починали в Италия са на възраст над 69 години. Заразените в Австрия са 157. Израел и САЩ също предприемат по-строги мерки във връзка с епидемията. В Германия министърът на здравеопазването Йенс Шпан призова за  отмяна на всички прояви с над 1000 души в страната, засегнатите са над 1225", стана ясно още от материала.

"Правителството във Великобритания ще отпусне средства, за да спре разпространението на вируса, както и да подпомогне местния бизнес. 321 са заразените, а броят на смъртните случаи там са 5.  В Иран са починали 49 души за един ден. В момента заразени там са 7161 души, 237 са смъртните случаи. Между жертвите са и осем високопоставени ирански политици", обобщи Тонева.