Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Коронавирусът ще промени логистичния модел на световната търговия

Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на Елана Финансов Холдинг, Светът е бизнес, 10.03.2020

21:00 | 10 март 2020
Обновен: 10:38 | 21 юли 2020
Автор: Даяна Попова

В резултат на коронавируса ще се промени целият логистичен модел на световната търговия и доставки в посока по-големи запаси и резерви, което ще доведе до необходимост от капиталови инвестиции в оборотни средства и складови наличности. Това заяви Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на Елана Финансов Холдинг, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Пазарите се възстановяват. Американското правителство обеща сериозни данъчни стимули... Ако това се случи, пазарите ще се възстановят още малко. Наблюдаваме извънредна ситуация".

"Има механизми за реакция в САЩ. Но тук няма. Истерията около коронавируса бе капката, която преля чашата. Пазарите в САЩ бяха "пренапомпани". Спадът се очакваше, а все не идваше. Вчера това се съчета и с търговска война на петролните пазари за подялбата им. 35 долара за барел са нормални за цена в сегашната ситуация", посочи гостът.

"Ще има забавяне на производството. Последните анализи на Световната банка сочат, че епидемията ще намали глобалния ръст между половин и един процент".

"В България имаме недостиг на работна ръка и нямаме свързано производство с доставки от Китай. По-скоро ефектът ще бъде в пренареждане на веригите на доставки. Страната ни има малко възможности за реакция. Но може да се помисли за митническия облекчения и такива с регулаторни режими в туризма и транспорта", твърди Колчев.