Тръмп в отбранителна позиция заради коронавируса

Американският президент постави икономиката в центъра на кампанията си преди изборите през ноември

16:06 | 10 март 2020
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп посочи, че смъртните случаи в следствие на сезонния грип са много повече от тези при коронавируса, като отбеляза, че новата зараза може да изчезне с настъпването на пролетта, съобщава Bloomberg.

Въпреки това обаче Тръмп и неговият екип обмислят въвеждането на пакет стимули, с който да бъдат преодолени икономическите последици от епидемията.

Предложенията, които трябва да бъдат обявени днес, вероятно ще вкючват намаляване на данъците и краткосрочно увеличаване на дните платена отпуска, но за момента може да няма мерки към туристическата индустрия.

Това увеличава риска планът да не се окаже достатъчен, за да успокои инвеститорите, на фона на нарастващите опасения за скорошна рецесия.

Wall Street отбеляза най-лошия си ден след финансовата криза от 2008 г. в понеделник, като основните индекси се понижиха с по повече от 7.5%. Търговията на американската борса беше прекратена за 15 минути - мярка, която не беше прилагана от над десетилетие.

Ситуацията около коронавируса създава предизвикателства за Тръмп, който постави икономиката в центъра на своята кандидатпрезидентска кампания.

Трябва да се отбележи, че понякога Тръмп реагира на кризи като се фокусира върху други такива. Това създава възможност САЩ да се ангажират отново с познати врагове като Иран, Северна Корея и може би дори с най-засегнатата от вируса страна - Китай.