Кризата около петрола насочва най-богатата северноевропейска икономика към рецесия

Графика на деня за 10 март

16:17 | 10 март 2020
Обновен: 13:48 | 5 юни 2020
Handelsbanken очаква Норвегия да изпадне в първата техническа рецесия след кризата от 2008 г. Графика: Bloomberg

Норвегия рискува да изпадне в първата си рецесия след финансовата криза от 2008 г., тъй като поевтиняването на петрола промени ситуацията за най-големия европейски производител след Русия, съобщава Bloomberg.

Handelsbanken предупреди клиентите си, че икономиката на Норвегия вероятно ще се свие през следващото тримесечие. Банката очаква страната да се насочи към първата си техническа рецесия след кризата от 2008 г. 

Петролът и природния газ генерират над една трета от общия износ на Норвегия, а понижението в цените на черното злато в понеделник дойде на фона на повишаващата се заплаха за икономиката на европейската държава от разпространението на коронавируса.

Norges Bank посочва в свой доклад от вторник, че вирусът вече е засегнал икономическите перспективи. Банката обаче не оценява и ефекта от понижението на цените на петрола, които носят допълнителни притеснения за инвеститорите.

Handelsbanken, Danske, Nordea и други норвежки банки очакват централната банка да понижи основните си лихви с 25 базисни точки на следващото си заседание, насрочено за 19-ти март.