Цяла Италия е под карантина заради коронавируса

Мерките на Рим са тест за демокрацията в страната

07:52 | 10 март 2020
Снимка: Emanuele Cremaschi
Снимка: Emanuele Cremaschi

Рим въвежда строги мерки, за да се справи с разпространението на коронавируса. Премиерът Джузепе Конте обяви, че цяла Италия е поставена под карантина. Той посъветва гражданите да не пътуват извън страната, градският транспорт в нея ще продължи да се движи, съобщава Bloomberg.

Мерките, които Италия предприе, са най-суровите за цяла Европа. Основната им цел е забавяне на разпространението на коронавируса, който вече зарази над 9 хил. души в страната, а смътнитв случаи достигнаха 463. Вирусът е предизвикателство за болниците в Ломбардия и най-вече за интензивните отделения там, които традиционно са сред най-добре оборудваните в страната. Притесненията са, че епидемията ще стане невъзможна за овладяване и ще се разпространи в южните части на страната.

Надеждата е да се повтори успехът на Китай, който успя да ограничи разпространението на заразата в Ухан благодарение на редица изключително строги мерки. Страната въведе ограничения за пътуване и рестрикции за движението на хора в рамките на града.

Страни, като САЩ, Германия, Франция и Великобритания, може скоро да се окажат в сходна ситуация на Италия. Правителствата в тях ще се нуждаят от помощта на своите граждани, за да се справят с разпространението на заразата и за да бъде възстановен нормалният живот. 

Демокрациите вярват на своите граждани, а сега е времето те да спечелят това доверие, пише Фернандо Джулиано за Bloomberg.