Италия - разкъсана между коронавируса и рецесията

Има риск икономиката на страната да се свие с 3%

12:22 | 7 март 2020
Снимка: Andrea Merola/Bloomberg
Снимка: Andrea Merola/Bloomberg

Миланската катедрала отново може да бъде отворена. Това е малък признак на надежда в ситуацията, когато в Италия вече има повече от 1500 заразени с коронавирус. Общопрактикуващият лекар Паоло Ди Лаворе е отложил прегледите на пациенти, които не са носители на критичната клинична картина. Така изглежда ежедневието в Милано, който се сблъска с епидемията, причинена от коронавируса, пише Die Zeit.

Детските градини, училищата и университетите, от друга страна, остават затворени за още седмица. „Намирам това за правилно", казва Кристина Мартини, учител по математика в средно училище в Милано.

"За да изместя фокуса от драмата, бих искала да посоча две неща. Първо: В седмицата преди възникването на коронавируса много студенти бяха у дома заради грипа. Второ, от четвъртък миналата седмица училищата в Милано бяха затворени така или иначе, тъй като карнавалът тук е седмица по-късно", посочва тя.

Много училища използват своята дигитална платформа, за да организират чрез нея занятията си. В училищата учителите са съставили план как да се организират домашните работи по всеки съответен предмет и са го изпратили на своите ученици. Същата схема важи и за университетите.

„Вече правим семинарите в YouTube“, казва Джулия Мартирадонна, студент в Института по геология.

Има риск икономиката да се свие с 3%

Докато гражданите се опитват да се завърнат към обичайното си ежедневие, над икономическия фронт тегне безпокойство. Борсата в Милано отчита спадове. Клиентите избягват ресторантите, магазините, туризмът страда. Само във фирми, които вече разполагат с необходимия софтуер, служителите работят от вкъщи.

Фактът, че международният панаир за мебели Salone del Mobile бе преждевременно отложен, предизвика смут. По план провеждането му е насрочено за 21 април.

През миналата година Седмицата на модата е привлякла 386 000 посетители от 181 държави в Милано. Били са генерирани продажби в размер на 250 милиона евро. Представителите на индустрията се надяват, че до 21 юни браншът ще влезе в нормалното си русло.

"Ако панаирът в крайна сметка не се проведе, биха се отчели загуби на стойност до 1,3 милиарда евро за икономиката на Италия, ще бъде засегната и веригата за доставки", посочи Емануеле Орсини, председател на Асоциацията на мебелната индустрия FederlegnoArredo пред информационна агенция Agi.

Италианската икономика в края на 2019 г. изпадна в рецесия, впоследствие се разпространи и коронавирусът. В резултат на епидемията се очаква спад от 1-3% от брутния вътрешен продукт на страната за първите две тримесечия на тази година (9 - 27 милиарда евро).

За да избегне този мрачен сценарий, правителството прие първи пакет от мерки. Той е предназначен преди всичко за единадесетте общини в червената зона, десет от тях в Ломбардия, една във Венето. До 30 април гражданите и компаниите в тези региони са освободени от плащането на данъци, както и на такси за ток и газ.

Изплащането на банковите заеми се отлага за догодина. За 17 600 служители в регионите под карантина се предвижда компенсация и обезщетение до 1500 евро за самостоятелно заетите лица, които ще бъдат разпределени в следващите три месеца. Туристическата индустрия няма да плаща данъци и осигуровки за известен период

Министърът на икономиката Роберто Гуалтиери обяви пред ежедневника La Repubblica, че възнамерява да приеме допълнителни пакети мерки за цяла Италия до 11 март. Първият в полза на частния сектор включва 3,6 милиарда евро и се очаква да бъде приет от парламента до следващия петък.

Роберто Гуалтиери цели да продължи финансирането за ограничаването на бюджетния дефицит, за да може Италия да избегне стагнация на икономиката и да ускори растежа, въпреки че тежкият товар от дълга на Рим редуцира възможностите за допълнителни харчове

На въпрос дали очаква ЕС да облекчи критериите от Маастрихт, Гуалтиери отговори: "Смятам, че на Италия и другите държави от ЕС трябва да бъде разрешено да предприемат подходящи мерки в тази извънредна ситуация".

Според него също толкова важно е да се възстановят глобалните вериги за доставки. Трябва също да се обърне внимание на силната зависимост на някои отрасли от трети страни.

Докато политиците се опитват да получат необходимите средства, за да предотвратят рецесия, малките предприятия трябва да обмислят препозиционирането си.