ЕК с инвестиционен план за 25 млрд. евро в отговор на коронавируса

Вече са мобилизирани 140 млн. евро публични и частни средства за разработването на ваксини с обещаващи резултати

11:34 | 11 март 2020
Обновен: 00:12 | 4 юни 2020
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

След проведената снощи видеоконферентна връзка на лидерите на ЕС председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обяви допълнителни мерки по повод разпространението на коронавируса и икономическите последици от това.

„Eвропейската комисия ще координира всеки ден чрез телеконферентна връзка с министрите на здравеопазването и вътрешните работи необходимите мерки. Тя подбира екип от епидемиолози и вирусолози от различни държави членки на ЕС, за да се издават насоки на европейско равнище. Освен това ще се прави анализ на складовите наличности на защитна екипировка и респираторна апаратура, на тяхното производство и възможности за търговско разпространение. Те са от решаващо значение за целия сектор на здравеопазването.

В плановете на ЕК влиза подсилване на европейската инициатива за финансиране на целенасочени научни изследвания на коронавируса. Вече са мобилизирани 140 милиона евро публични и частни средства за разработването на ваксини с обещаващи резултати, диагностика и лечение.

Становището на ЕК е, че преди всичко трябва да се изхожда от макроикономическо равнище. За целта ще бъде използван целият наличен инструментариум за гарантиране на сигурност, че европейската икономика ще устои на тази буря. Това изисква координация между държавите членки, Комисията и ЕЦБ. Лидерите за такава координирана стратегия. 

Работи се по мерките да се гарантира, че може да се оказва държавна помощ на дружествата, които се нуждаят от нея. Предстои пълноценно използване на гъвкавостта, която съществува в рамките на Пакта за стабилност и растеж.

Урсула фон дер Лайен ще представи конкретни идеи пред Еврогрупата в понеделник. Целта е да се изяснят експедитивно правилата за държавите членки. Председателят на ЕК възнамерява да предложи и Инициатива за инвестиции в отговор на коронавируса, насочена към системите на здравеопазване, малките и средни предприятия, трудовите пазари и други уязвими икономически сектори. Инвестициите ще бъдат значителни и ще достигнат бързо 25 милиарда евро.

За постигането на тази цел ще бъде предложено на Съвета и Европейския парламент да освободят инвестиционна ликвидност в размер на 7,5 милиарда евро. В намеренията на фон дер Лайен влиза създаването работна група, която да работи с държавите членки, за да се гарантира, че средствата започват да се насочват през следващите седмици.