Гърция засилва контрола на границата си с Турция

Южната ни съседка временно е прекратила правото на убежище на мигрантите

16:02 | 2 март 2020
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Гръцките сили за сигурност са предотвратили незаконни преминавания през границата на малки мигрантски групи в нощта на неделя срещу понеделник, пише германското издание Die Zeit.

Като цяло нощта на турско-гръцката граница е преминала спокойно, съобщава Гръцката държавна телевизия (ERT). В понеделник сутрин очевидци от гръцката страна на границата съобщават, че от турската страна на граничния пункт има значително по-малко мигранти. Според репортери на други места би могло да има опити да се премине границата с Гърция. Някои са поставили малки палатки на около два километра от Турция.

След отварянето на границите, инициирано от турския президент Реджеп Ердоган, броят на бежанците, пристигащи на островите всеки ден, се увеличава от средно 100 от началото на годината до 800 в неделя.

За да спре нелегалните преминавания, гръцкото правителство е обявило висока степен на сигурност и е разположило множество подразделения за осъществяване на контрол. Патрулите по суша и вода в североизточната част на страната трябва да бъдат допълнително мобилизирани по нареждане на премиера Кириакос Мицотакис в неделя вечерта след извънредното заседание на Съвета за национална сигурност.

Подразделения на гръцката армия трябва да стартират обширни бойни стрелби на островите в източната част на Егейско море, съобщава Гръцката държавна телевизия, позовавайки се на Министерството на отбраната в Атина. Ученията са ответна реакция от страна на правителство спрямо нарастващия брой бежанци, избягали към островите Лесбос, Хиос и Самос.

Гърция временно е прекратила правото на убежище на мигрантите. В продължение на месец не трябва да се приемат заявления, заяви правителственият говорител Стелиос Пецас. Той нарече отварянето на границата „асиметрична заплаха за сигурността на Гърция".

От края на миналата седмица Турция вече не спира бежанците да отпътуват към ЕС. Като причина за това правителството в Анкара посочи неспазването на задълженията по бежанския пакт, сключен с Турция през 2016 г. Ердоган многократно е обвинявал ЕС, че не изпълнява абсолютно заложените в споразумението плащания и няколко пъти заплашваше да отвори границата. Освен помощ в размер на милиарди ЕС обеща и облекчаване на визовия режим и модернизацията на митническия съюз.