Цената на петрола се стабилизира, докато пазарите преценяват риска в Близкия изток

Brent се търгува над 87 долара за барел, след като падна с 0,3% в понеделник

09:30 | 23 април 2024
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се стабилизира след скромна загуба, докато търговците претеглят следващите стъпки между Израел и Иран на фона на признаци за облекчаване на враждебността след размяната на атаки миналата седмица.

Brent се търгува над 87 долара за барел, след като падна с 0,3% в понеделник, а WTI беше близо до 82 долара. Израел се връща към целите си да елиминира това, което според него е последната останала крепост на "Хамас" в Газа и да освободи останалите заложници, което ще поддържа напрежението в региона.

„Суровият петрол намали рисковата премия между Израел и Иран, но може да влезе в модел на задържане“, каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. „Трудно е да се види корекция от настоящите нива, освен ако няма пробив на фронта в Газа.“

Фючърсите излизат от последователна седмична загуба, но остават по-високи тази година поради геополитическите рискове и съкращенията на доставките от ОПЕК+, които затегнаха пазара. Конгресът на САЩ ще вземе допълните мерки, за да ограничи петролния сектор на Иран, въпреки че анализаторите виждат слабо въздействие върху износа.

Намаляването на напрежението се отразява на пазара на опции, като възходящите колове за Brent губят своята премия спрямо противоположните путове към затварянето в понеделник. Въпреки това, разликите във времето все още сигнализират за сила, като разликата между двата най-близки договора за глобалния бенчмарк е 94 цента за барел в обратно контанго, в сравнение със 79 цента преди седмица.