Колебливият пазар на петрол навлиза в несигурно затишие заради риска в Близкия изток

Засега търговците залагат на това, че регионалното напрежение няма да прерасне в конфликт, който скоро да наруши световните доставки на петрол

13:30 | 20 април 2024
Автор: Алекс Лонгли, Грант Смит
Колебливият пазар на петрол навлиза в несигурно затишие заради риска в Близкия изток

На нито един етап от тази седмица фючърсите на суровия петрол не се търгуваха по-високо, отколкото миналия петък, преди нападението на Иран срещу Израел. 

И макар че цените отново скочиха този петък след съобщенията, че Израел е отвърнал на удара, фючърсите в крайна сметка се понижиха и приключиха без съществени промени. Това е знак, че - поне засега - търговците залагат на това, че регионалното напрежение няма да прерасне в конфликт, който скоро да наруши световните доставки на петрол. 

Това обаче е само едната страна на историята. В рамките на деня цените са свидетели на едни от най-големите колебания от месеци насам, а на пазара на опции спекулантите изкупуват договори с рекордно бързи темпове, за да спечелят от евентуален скок на фючърсите.


Рекорден обем на кол-опциите върху петрола. Търговията е оживена поради геополитическите рискове

Всичко това обрисува картина на петролен пазар, който е станал по-надежден по отношение на смущенията в краткосрочен план, но и такъв, при който това възприятие може да се променя от момент на момент.

"Макар че е трудно да се прецени дали това е временно отклонение или началото на нова ескалация на конфликта между Иран и Израел, първоначалната реакция на пазара показва, че първото е по-вероятно", каза Хорхе Леон, анализатор в консултантската компания Rystad Energy.

Дори когато цените на бенчмарка Brent се задържат между 85 и 90 долара за барел, рисковете за суровия петрол започват да привличат вниманието на световната общественост. Високопоставен служител на Международния валутен фонд предупреди в петък, че съществува потенциал за тежък петролен шок. 

Сега трейдърите се насочват към пазара на опции - където сравнително евтино може да се купи застраховка, която да предпази от скок и дори да върне състояние. 

Търговията с "бичи" кол опции за Brent нарасна до рекорд през тази седмица. Такива контракти продължават да имат голяма премия спрямо мечите пут опции - макар че през последните дни тя намаля. Това е признак за пазар, на който хората се предпазват от рали.

Общото количество бичи кол опции върху Brent, притежавани от търговците, е най-високо от 2020 г. насам, а кол опциите с цена на изпълнение 110 USD през следващите 12 месеца са повече от всеки друг договор. Има дори кол опции със страйк цена от 150 долара или повече, което е индикация, че някои пазарни участници залагат на - или се предпазват в случай на - небесно високи цени на петрола, надхвърлящи дори скока, последвал нахлуването на Русия в Украйна.

"Проблемът с геополитическите предизвикателства е, че трябва да се мисли усилено за рисковете, свързани с тях", каза Нейтън Шийтс, глобален главен икономист в Citigroup Inc. в интервю за телевизия Bloomberg. "Ключовият въпрос е този, върху който са фокусирани пазарите, а именно: Какви са последиците от това за доставките на петрол?"

Дори преди влошаването на ситуацията в Близкия изток цените на петрола бяха стабилни. Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници задържат на пазара около 2 млн. барела дневно от доставките, а анализаторите като цяло повишават прогнозите си за световното потребление през тази година.

Но част от слабата реакция на петрола през тази седмица идва на фона на признаци, че търсенето се смекчава. Премиите за горива като дизел и нафта намаляха, а цените на някои реални сортове суров петрол не са толкова високи, колкото бяха преди месец. 

Друг фактор, който държи цените под контрол, е сравнително големият буфер от свободен капацитет, отчасти благодарение на самите съкращения, прилагани от ОПЕК+. Миналата седмица Международната агенция по енергетика предупреди, че групата скоро може да има един от най-големите си буфери на предлагане в историята, тъй като производството извън групата продължава да се разширява. Това ограничава възможностите за повишаване на цените. 

Засега обаче цените на петрола са нестабилни. 

В петък фючърсите върху петрола сорт Brent се колебаеха в най-големия си дневен диапазон от ноември насам, като оставиха търговците да навлязат в уикенда по същия начин, както преди седмица - в очакване на следващите стъпки на Израел и Иран. 

"Ако има сериозна ескалация - което означава много по-широка регионална ескалация от това, което видяхме досега - тогава да, може да има сериозен петролен шок", заяви Гита Гопинат, първи заместник управляващ директор на Международния валутен фонд, пред телевизия Bloomberg. "Но все още не сме стигнали дотам."