Байдън спира петролните сондажи в резервата Аляска

Природозащитниците приветстваха мярката, като заявиха, че тя представлява добре дошла еволюция в подхода на американското правителство към резервата

09:00 | 20 април 2024
Автор: Дженифър А. Длухи
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В петък администрацията на Байдън финализира план за предотвратяване на разработването на петролни находища в повече от половината от масивния петролен резерв на правителството на САЩ в Аляска и подготви почвата за блокиране на строителството на пътища, които са от съществено значение за откриването на медна мина в щата. 

Двата хода са сред поредицата от действия на президента Джо Байдън за ограничаване на добива на полезни изкопаеми във федералните земи и отделяне на повече от 41 милиона акра за опазване на околната среда. Те се случват в момент, когато Байдън се стреми да спечели подкрепата на младите, мислещи за климата избиратели с досегашните си действия за опазване на земята и борба с глобалното затопляне, след като миналата година разочарова някои от тях, като разреши мащабния петролен проект на Conocophillips Willow.

"Величествените и сурови земи и води на Аляска са сред най-забележителните и чисти ландшафти в света, които поддържат жизнена икономика за местното население на Аляска", каза Байдън в изявление, изпратено по електронната поща. "Тези природни чудеса изискват нашата защита."


Сондажи за нефт в Аляска

Тези стъпки предизвикаха осъждане от страна на петролните, газовите и минните предприемачи, които заявиха, че администрацията на Байдън блокира ресурси, които са от съществено значение за задоволяване на енергийните нужди на Америка днес и в бъдеще. Това включва, според тях, важни минерали за батерии и други технологии. 

Съгласно плана, представен от Министерството на вътрешните работи в петък, бъдещото отдаване под наем и разработване на петролни находища ще бъде ограничено на 13 милиона акра от 23-милионния Национален петролен резерв в Аляска, определени като "специални зони". Лизингът ще бъде напълно забранен на 10,6 млн. акра от резервата. 

Агенцията също така официално ще поиска обществени препоръки за това дали да разшири допълнително защитените специални зони в резервата. 

Мярката има широкообхватни последици за компаниите с дялове или интереси в резервата, включително ConocoPhillips, Santos Ltd., Repsol SA и Armstrong Oil & Gas Inc. Новият регламент ще се прилага за съществуващите договори за наем в района, въпреки че няма да промени условията на тези договори или да засегне разрешените в момента дейности по тях, като например проекта Willow за 600 млн. барела.

Мярката предизвика бърз отпор от страна на петролните и газовите интереси, като Американският петролен институт я определи като "погрешна". 

"В момент, когато светът търси американското лидерство в областта на енергетиката, това е поредната стъпка в грешна посока", заяви Дъстин Майер, старши вицепрезидент по политиките на групата. 

Сенатор Дан Съливан, републиканец от Аляска, нарече регламента санкция срещу вътрешните енергийни доставки, въпреки че недружелюбните режими по света могат свободно да използват собствените си ресурси за самообогатяване. 

Въпреки това природозащитниците приветстваха мярката, като заявиха, че тя представлява добре дошла еволюция в подхода на американското правителство към резервата, който за пръв път е обособен като източник на гориво за военноморските сили преди един век.

NPR-A е "огромен регион от тундра и влажни зони, в който гъмжи от диви животни и който е световно признат за екологична ценност", казва Джереми Либ, адвокат от Earthjustice. Регламентът е важна стъпка за защита на "ценния природен резерват от по-нататъшно разработване на изкопаеми горива, което би застрашило тези незаменими земи и води - и нашия климат".

Меда Деуит, временен държавен директор на Обществото за дивата природа в Аляска, похвали Байдън за това, че председателства пакета от разпоредби, които заедно "представляват цялостна промяна към по-цялостен подход към управлението на обществените земи, насочен към опазването на околната среда, климата и общността". 

Във връзка с това в петък Министерството на вътрешните работи препоръча да не се дава разрешение за право на преминаване, което е от съществено значение за изграждането на път с дължина 211 мили (340 км), необходим за достъп до находище на мед и цинк в северната част на Аляска. Това създава предпоставки за пълен отказ на подкрепяния от държавата проект за път след около 30 дни. 

В окончателното си становище за въздействието върху околната среда, публикувано в петък, агенцията заключи, че пътят ще окаже значително и необратимо въздействие върху ключови ресурси, тъй като ще пресича потоци и местообитания, използвани от мигриращите карибу. Пътят се разглеждаше като единствения икономически жизнеспособен начин за транспортиране на минерали от региона до пазара.