Петролът поевтинява след седмична загуба и намален риск в Близкия изток

Brent падна под 87 долара за барел, след като загуби 3,5% миналата седмица

09:50 | 22 април 2024
Обновен: 16:18 | 22 април 2024
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поевтиня след първия си седмичен спад тази година, докато търговците претегляха потенциалните следващи стъпки от Иран и Израел на фона на тлеещото напрежение в Близкия изток.

Brent падна под 87 долара за барел, след като загуби 3,5% миналата седмица, най-големият спад от началото на февруари. Има неспокойно спокойствие на пазара, след като цените рязко се колебаеха в петък, като Иран омаловажи отговора на Израел на безпрецедентния удар на Ислямската република с дронове и ракети срещу еврейската държава.

Камарата на представителите на САЩ прие нови санкции срещу петролния сектор на Иран след военните действия, поставяйки мярката напът да премине през Сената след дни. Страната също така одобри ново финансиране за Украйна във войната ѝ срещу Русия.

Все пак мениджърите на пари са най-мечи настроени за Brent от март 2021 г., като сключват договори, за да спечелят от всеки скок нагоре на фона на повишено напрежение. Други пазари също сигнализират за възход, като петролните кол опции - които печелят, когато цените се покачат - се търгуват с премия спрямо противоположните путове.

„Това, което е доста изненадващо, е, че въпреки повишения риск и напрежение в Близкия изток, цените на петрола не изглеждат прекалено обезпокоени“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стоковата стратегия за ING Groep NV. Пазарът ще трябва да види дали санкциите на САЩ оказват влияние върху иранските потоци, преди да реагира, добави той.

Петролът се търгува с около 13% по-високо тази година поради геополитическото напрежение и съкращенията на доставките от ОПЕК+, които затегнаха пазара. Инвеститорите ще се съсредоточат върху набор от икономически данни за САЩ тази седмица, включително предпочитаното от Федералния резерв измерване на инфлацията, което ще даде повече указания за пътя на паричната политика.

Печалбите от най-големите петролни компании в света, включително TotalEnergies SE, Chevron Corp. и Exxon Mobil Corp. също се очакват тази седмица, както и азиатските компании Reliance Industries Ltd. и Cnooc Ltd.