Китайските застрахователи предупреждават за рискове в още един имотен гигант

Vanke, вторият по големина строителен предприемач в Китай по продажби, се сблъсква с опасения относно дълговите си задължения от миналата година

14:17 | 4 март 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Някои от най-големите застрахователи в Китай бият тревога за дълговите рискове на China Vanke Co., според хора, запознати с въпроса, докато акциите и облигациите на имотния гигант достигнаха рекордно ниски нива поради опасения за изплащане.

Най-малко два базирани в Пекин застрахователни фирми, които правят анюитетни инвестиции, са казали на външните си портфейлни мениджъри в края на миналата седмица да наблюдават отблизо кредитните рискове на Vanke, казаха хората, пожелали анонимност, обсъждайки личен въпрос. Един животозастраховател също каза на своите пенсионни мениджъри да ограничат експозицията, добавиха хората.

Междувременно Vanke, вторият по големина строителен предприемач в Китай по продажби, започна нов кръг от преговори с няколко държавни застрахователи през последните дни за удължаване на падежа на някои частни заеми, казаха източниците. До момента не е постигнато споразумение, добавиха те.

Vanke, една от малкото останали строителни компании с инвестиционен клас в страната, е поредната, която се изправя пред строг контрол от страна на акционери и кредитори, след неизпълнението на задълженията на индустриалните гиганти Country Garden Holdings Co. и China Evergrande Group. Акциите и облигациите на предприемача се сринаха в понеделник в знак на подновени притеснения относно дълговите проблеми.

Vanke не отговори на искане за коментар.

Акциите на строителната компания затвориха след спад със 7,1% в Хонконг на най-ниското си ниво досега и паднаха с 4,7% в Шенжен, най-големият спад от декември 2022 г. Някои от облигациите в юани на Vanke също достигнаха най-ниските си нива според цените, компилирани от Bloomberg, докато неговите 3,975% доларови облигации с падеж през 2027 г. паднаха с повече от 6 цента за долар до 47,3 цента.

Строителят, чийто най-голям акционер е Shenzhen Metro Group Co., се сблъсква с опасения относно дълговите си задължения от миналата година. Спадът на продажбите на жилища в Китай се ускори тази година, дори след като регулаторите засилиха усилията си за спасяване на затруднения сектор.

Vanke каза в петък, че планира да набере около 1,16 милиарда юана (161 милиона долара) в инфраструктурен REIT, който ще се листне в Шенжен.